Så kan du stoppa näthat

Volontär & Aktivism

Näthat beskrivs allt oftare som ett av de största hoten mot demokratin. Hur kan du hjälpa till att stoppa näthatet i sociala medier? Globalportalen listar några fantastiska initiativ som varje dag arbetar för att internet ska bli en tryggare och snällare plats.

Vad är en näthatare?

Definitionen av en näthatare är en person som kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot på nätet, till exempel på sociala medier eller via e-post. En näthatare verkar tro att internet är en laglös plats där en får bete sig hur som helst. Men det stämmer inte! Får du en bild eller ett meddelande skickat till dig som du tycker är kränkande eller hotfullt kan det definieras som hatbrott. Då krävs det att det kan kopplas till etnicitet, tro, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Då är det viktigt att samla digitala bevis och polisanmäla! Längre ner på sidan hittar du tips på vad du kan göra om du utsatts för trakasserier, hot eller hat på nätet.

#jagärhär – Facebook-gruppen som blev ett globalt nätverk

2016 startades Facebook-gruppen #jagärhär. Gruppen organiserar människor att tillsammans förändra ett hatiskt och hotfullt debattklimat genom att skriva och gilla sakliga kommentarer på sociala medier. Målet är att fler ska våga visa civilkurage och ta sig in i kommentarsfält för att stoppa näthatet och istället föra en nyanserad politisk diskussion. 2017 blev #jagärhär en ideell förening som nu finns i 13 länder.

Gå med i Facebook-gruppen

Nätverksgranskaren arbetar för att minska hatbrott och kränkningar på nätet

Föreningen Nätverksgranskaren fokuserar på att identifiera, granska och polisanmäla näthat, främst på sociala medier. Deras arbete har lätt till att över 200 personer fällts för hatbrott på sociala medier. Nätverksgranskaren hjälper dig att anmäla hatbrott till polisen och du kan tipsa dem om inlägg på sociala medier som du tror bör anmälas.

Till nätverksgranskaren

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter