nyhet av

Så jobbar de globala facken inför kvinnodagen

Foto: IUL
Könsbaserat våld, lägre, genomsnittliga löner och få beslutsfattande poster inom facken. Det är några av de problem som kvinnor möter i arbetslivet. Inför internationella kvinnodagen uppmanar nu de globala facken till förändring.

Det globala facket för lant- och livsmedelsarbetare, IUL, lyfter problematiken med könsbaserat våld och menar att det behövs global standard för att stoppa våldet mot kvinnor. 

– Det är viktigt att fackföreningar aktivt stödjer uppmaningen från FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor om ett universellt rättsligt bindande instrument på FN-nivå, skriver de i ett uttalande på sin hemsida.

- Det finns fortfarande ingen ILO-standard som specifikt behandlar könsrelaterat våld på arbetsplatser.

IUL-förbund i Asien- och Stillahavsregionen mobiliserar under parollen "Kvinnor för fred" på grund av den ökade militariseringen i regionen, något som hotar såväl demokratin som kampen för jämställdhet.

– På Internationella kvinnodagen kommer vi att fira kampen för demokrati och demokratiska rättigheter, skriver de i ett uttalande på IUL:s Facebooksida, där de också menar att de vill ge bekräftelse och erkännande till de kvinnor som kämpar för yttrandefrihet och organiserar människor på arbetsplatser, i samhället och på gatorna.
 
– Allt detta kräver mod och vi kommer stolt att hylla detta och fira våra systrar som är orädda i skrämmande tider.

Enligt världsfacket ITUC uppgår kvinnors medlemskap i facket idag till ett genomsnitt på 40 procent. Trots det har kvinnor endast 15 procent av de beslutsfattande posterna i sina organisationer.

Det är också kvinnor som är majoritet bland de informella, prekära och undervärderade jobben. Kvinnors genomsnittslöner är mellan fyra och 36 procent lägre än mäns, enligt ITUC.

- Den 8 mars uppmanar ITUC fackförbund, regeringar, beslutsfattare och företag att anta en ekonomisk agenda för kvinnor. En agenda som innehåller en arbets- och tillväxtplan för att öka kvinnors tillgång till schysta arbetsvillkor, skriver världsfacket i ett uttalande.

I samband med 8 mars driver också Internationella Transportfederationen (ITF) en kampanj för att stötta fackliga ledaren Jimena Lopez, som representerar kabinanställda på flygbolaget LAN Ecuador - en kampanj som också LabourStart stöttar. Jimena Lopez avskedades på grund av sitt fackliga engagemang. 

- Jimena är en av de kvinnliga fackliga ledare runt om i världen som kämpar outtröttligt för hennes medlemmars rättigheter, kvinnor som män, skriver de på sin hemsida.

Taggar

Jämställdhet Försörjning Global ekonomi