Efter mer än 40 års erfarenhet av katastrofarbete har vi blivit experter på att snabbt sätta in akutinsatser under svåra omständigheter, oavsett om det gäller storskaliga katastrofer som jordbävningen i Haiti 2010 eller mer begränsadekriser som översvämningarna i Malawi 2014.
Erfarenhet och logistiksystem räddar liv
Tack vare ett stort antal erfarna fältarbetare runt om i världen och ett välutvecklat logistiksystem kan vi snabbt mobilisera resurser som kan sättas in bara några timmar efter att en katastrof har inträffat. Många gånger arbetar vi redan i landet och kan då svara på de medicinska behoven omgående. När jordbävningen inträffade i Haiti 2010 var vi redan på plats och därför kunde vi behandla den första patienten inom tre minuter.
Eftersom vi redan arbetar i över 60 länder runt om i världen, har vi ofta fältarbetare i närheten när en katastrof slår till. Vi har även så kallade akutteam vars enda uppgift är att med kort varsel åka till kris- och katastrofområden. Fältarbetarna i dessa team är experter på att göra snabba bedömningar av situationen och att organisera akutinsatser.
På olika platser i världen har vi stora lager med färdigförpackade kit innehållande medicinskt och logistiskt material. Olika kit innehåller olika material beroende på om det ska användas vid en jordbävning eller ett kolerautbrott och innehåller allt som teamen behöver för att snabbt komma igång med det livräddande arbetet.
Så här fungerar ett uppblåsbart fältsjukhus >>
Regelbundet stöd gör att vi snabbt kan rycka ut
Som organisation förlitar vi oss på det enorma stöd vi får från givare. En grundsten i vårt insamlingsarbete är det regelbundna månadsgivandet från hundratusentals människor runt om i världen. Detta regelbundna stöd ger oss möjligheten att vara flexibla och reagera omedelbart när något händer. Mer än 90 procent av våra insamlade medel kommer just från privatpersoner, vilket innebär att vi inte behöver be regeringar eller institutionella givare om pengar innan vi påbörjar en insats.
I undantagsfall går vi ut med insamlingskampanjer specifikt för en katastrof eller ett land. Det är endast om vi bedömer att omfattningen är så pass stor att det finns ett behov av extra pengar från allmänheten. Ett sådant beslut föranleds alltid av en bedömning av behoven i fält – hur mycket pengar vi tror att vi behöver i den aktuella krisen. Eftersom vi har kontor som samlar in medel i mer än 25 länder, vill vi vara säkra på att vi kan använda de pengar vi får in i den aktuella krisen. Det är viktigt för oss att våra givare känner sig trygga med att vi använder deras pengar på bästa möjliga sätt.
Detta var en av anledningarna till att vi valde att tacka nej till gåvor för arbetet efter tsunamin i Sydostasien 2004. Vi fick inom loppet av några dagar in så mycket pengar att vi insåg att de skulle överstiga vad vi faktiskt skulle kunna göra av med. Vi valde då att kontakta våra givare för att fråga om vi kunde få använda pengarna till andra kriser runt om i världen.