Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige, och arbetet som genomförs där varje dag påverkar miljoner svenskar runt om i landet mer än man kanske tror. Genom att vara på plats får du en bättre förståelse för hur Sveriges demokratiska system fungerar och kan göra politiken mer konkret och levande.
Följ politiska diskussioner som påverkar dig
Ett besök i riksdagen under en debatt är ett bra tillfälle att öka din förståelse för politiken och hur vårt samhälle styrs. Vid ett besök i riksdagen kan du uppleva live hur demokratiska beslut tas och hur folkvalda politiker diskuterar samhällsfrågor som påverkar din vardag. Du ser direkt hur debatterna går till och hur olika åsikter möts. Att lyssna på debatter mellan olika politiker och deras argumentation ger dig också en inblick i hur lagar stiftas och vilka frågor som är aktuella just nu.
Om du tänker besöka, följer här några tips från Riksdagens webbplats
- Var i tid – Var på plats i god tid, minst 10 minuter innan besöket börjar om du är enskild besökare och minst 15 minuter om ni är en grupp. Stora debatter, som partiledardebatten och statsministerns frågestund, kan locka mycket folk.
- Säkerhet – Glöm inte att ta med giltig id-handling. Alla besökare måste passera en säkerhetskontroll, och du får inte ta med föremål som kan skada andra eller egendom. Barnvagnar är inte tillåtna, och alla måste låsa in väskor, ytterkläder och dryck i förvaringsskåpen (de är gratis att använda).
- Tänk på att det finns riktlinjer för ditt besök – Ha mobilen och annan teknisk utrustning på ljudlöst och stör inte sammanträdet. Ingen applådering eller annat som kan avbryta mötet är tillåtet. Det är också ett brott att störa kammarens sammanträden. Du får fota från åhörarläktaren, men bara utan blixt och om du sitter ner. Du får inte heller fota ledamöternas anteckningar eller dokument.
Du kan läsa mer på Riksdagens hemsida.
Vilka av riksdagens debatter vill du ha koll på?
Vem som helst kan komma till riksdagens plenisal för att lyssna på debatter och omröstningar när riksdagen har möten. Här samlas de 349 ledamöterna för att diskutera och fatta beslut om frågor som påverkar ditt liv. Det finns en åhörarläktare där du kan sitta, men tänk på att det kan vara begränsat med platser och att du måste gå igenom säkerhetskontrollen först. Riksdagen håller regelbundet tillfällen för debatt och interpellationsdebatt, som du kan finna i deras kalendarium på riksdagen.se.
Det går även att se vissa debatter digitalt via deras webb-tv, både live och i efterhand.
Här är våra tips för oktober:
3 oktober – Interpellationsdebatter om bland annat Sveriges röstnedläggning i FN:s omrösning om Israel och Västbanken
4 oktober – Interpellationsdebatter om bland annat hållbart fiske & kornas rätt till naturligt bete
15 oktober – Interpellationsdebatter om bland annat kampen för demokrati i Kambodja, våld mot äldre kvinnor, och kön som ny grund för straffskärpning vid hatbrott
17 oktober – Frågestund med utbildningsminister Johan Pehrson (L), Skolminister Lotta Edblom (L), Utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) och Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)
18 oktober – Interpellationsdebatter om bland annat Israel och den internationella rätten i Libanon