Så följer du riksdagens arbete live

Vad är riksmötet? Vi förklarar! Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag
Volontär & Aktivism

Riksmötet markerar våra politikers arbetsår. Här kommer en genomgång av vad riksmötets öppnande och partiledardebatten handlar om, och våra tips för september.

Vad händer under riksmötets öppnande?

10 september öppnar riksmötet, vilket är riksdagens högtidliga öppnande, vilket också betyder att riksdagen med dess 349 ledamöterna börjar sitt nya arbetsår 2024/25. I år uppmärksammar man även att Sveriges nuvarande regeringsform firar 50 år!

Den 10 september markerar också starten på den allmänna motionstiden, som pågår till och med den 4 oktober. Under den allmänna motionstiden kan ledamöterna lämna in sina förslag (motioner) som handlar om mer eller mindre vad som helst – de kallas fristående motioner. 

Klockan 14 drar öppningsceremonin i gång i kammaren, där talman Andreas Norlén förklarar riksmötet öppnat å H.M. Konungens vägnar. Efter det kommer statsminister Ulf Kristersson (M) att presentera regeringsförklaringen – alltså vad regeringen planerar att göra under året.

13:00 börjar webb-tv sändningen från riksmötets öppnande. Riksmötets öppnande går att se både live och i efterhand på riksdagens webb-tv. Delar av sändningarna tolkas även till teckenspråk och engelska.

11 september 2024 – Partiledardebatt

Dagen efter, onsdagen den 11 september kl. 12, får partiledarna för samtliga riksdagspartier chansen att argumentera för den politik de vill föra. Debatten hålls i Kammaren, och är öppen för allmänheten, men går även att följa digitalt.

Om du tänker besöka, följer här några tips från Riksdagens webbplats

  • Var i tid – Var på plats i god tid, minst 10 minuter innan besöket börjar om du är enskild besökare och minst 15 minuter om ni är en grupp. Stora debatter, som partiledardebatten och statsministerns frågestund, kan locka mycket folk.
  • Säkerhet – Glöm inte att ta med giltig id-handling. Alla besökare måste passera en säkerhetskontroll, och du får inte ta med föremål som kan skada andra eller egendom. Barnvagnar är inte tillåtna, och alla måste låsa in väskor, ytterkläder och dryck i förvaringsskåpen (de är gratis att använda).
  • Tänk på att det finns riktlinjer för ditt besök – Ha mobilen och annan teknisk utrustning på ljudlöst och stör inte sammanträdet. Ingen applådering eller annat som kan avbryta mötet är tillåtet. Det är också ett brott att störa kammarens sammanträden. Du får fota från åhörarläktaren, men bara utan blixt och om du sitter ner. Du får inte heller fota ledamöternas anteckningar eller dokument.

Du kan läsa mer på Riksdagens hemsida.

Vilka av riksdagens debatter vill du ha koll på?

Vem som helst kan komma till riksdagens plenisal för att lyssna på debatter och omröstningar när riksdagen har möten. Här samlas de 349 ledamöterna för att diskutera och fatta beslut om frågor som påverkar ditt liv. Det finns en åhörarläktare där du kan sitta, men tänk på att det kan vara begränsat med platser och att du måste gå igenom säkerhetskontrollen först. Riksdagen håller regelbundet tillfällen för debatt och interpellationsdebatt, som du kan finna i deras kalendarium på riksdagen.se.

Här är våra tips för september:

12 september – Statsministerns frågestund
13 september – Interpellationsdebatt om anonyma konton och biståndspolitiken
17 september – Interpellationsdebatter bland annat kring energieffektivisering
19 september – Debatt med anledning av budgetpropositionens avlämnande
25 september – Debatt om bland annat EU:s nya utsläppshandelssystem för fossila bränslen

Taggar

Demokrati Riksdagen Svenskpolitik
Annons