Så blir du volontär på Bris

Elin ger sina tips på hur du kommer i gång och hittar volontäruppdrag i Sverige.
Volontär & Aktivism

Att vara volontär är ett fantastiskt sätt att bidra till samhället och göra skillnad. Vi har träffat Elin som är volontär på Bris. Hon ger sina tips på hur du kommer i gång och hittar volontäruppdrag i Sverige och hur du anmäler dig.

Vad är det bäst med att vara volontär på Bris?

Det bästa med att vara volontär är att vi gör en verklig skillnad i barn och ungas liv. Jag uppskattar också gemenskapen här på Bris, som volontär blir man välkomnad med öppna armar från dag ett.

Vad fick dig att vilja bli volontär?

När jag tog studenten så kände jag ganska direkt att jag vill göra någonting mer. Jag skulle börja plugga och jag jobbade vid sidan av. Men jag kände att jag ändå ville göra någon positiv skillnad i samhället. Jag funderade ganska länge på vad jag skulle göra och det var någonstans där som jag fick upp ögonen för att bli volontär i en fråga som jag brinner för.

Vad har du för uppgifter?

Jag arbetar med att sprida kunskap om Bris till barn och föräldrar på olika evenemang. Idag är vi till exempel på Tough Viking Kids på Stadion i Stockholm. Då får jag prata med både barn och vuxna om barns rättigheter, Bris och det stöd som vi erbjuder.

Det finns flera olika typer av uppdrag. Du kan till exempel åka ut till skolor och föreläsa om barns rättigheter eller jobba med mer administrativa uppgifter. Det finns någonting för alla!

Vad behövs för att bli volontär på Bris?

För att bli volontär på Bris krävs två saker. Det första är att du måste vara över 16 år och det andra är att du måste visa upp ett giltigt utdrag ur polisens belastningsregister.

Vad är ditt bästa tips till den som vill komma i gång?

Gå in på organisationens hemsida och läsa på. Vilka arbetsuppgifter har volontärerna? Vad innebär det? Om du har några funderingar skicka i väg ett mail och fråga. Idéen med volontärskap är att det bygger på frivillighet och är någonting du vill göra på din fritid för att du brinner för det.

Det är helt normalt att vara nervös i början, det var även jag. Men det är viktigt att komma ihåg att du får utbildning och du får handledning för att du ska känna dig trygg när du går ut på dina uppdrag. Du är aldrig ensam. Det finns alltid någon som är mer erfaren som hjälper dig på plats.

Hitta volontäruppdrag i Sverige

Är du intresserad av att bli volontär? Besök Bris hemsida för att läsa mer om deras volontäruppdrag och hur du kan anmäla dig.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons