I fredags meddelade regeringen att den inte tänker erkänna Västsahara. Trots att det finns ett socialdemokratiskt kongressbeslut på att Västsahara ska erkännas och trots att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tidigare röstat för det i riksdagen.
Den rödgröna regeringen har beslutat att Sverige inte ska erkänna Västsahara, trots att flera tunga folkrättsexperter gett klartecken. Regeringen har också beslutat att allt bistånd till de västsahariska flyktingarna ska kanaliseras via FN.
Oro för biståndet
Biståndsorganisationen Praktisk Solidaritet, där Emmaus Stockholm ingår, har skickat bistånd till de västsahariska flyktinglägren sedan slutet på sjuttiotalet. Dom är de enda som sänder animaliskt protein i form av makrill. Eftersom den övriga maten är ensidig och otillräcklig är biståndet avgörande för flyktingarnas hälsa.
- Den makrill som vi har kanaliserat till flyktingarna med Sida-medel kommer att försvinna. Vi är otroligt ledsna över att Sveriges bistånd istället kommer att gå via FN nu eftersom pengarna kommer att drunkna i en större budget och inte ge bistånd som gör faktiskt skillnad. Detta eftersom FN:s administrativa kostnader är mycket högre än våra, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.
Lämnar den stolta traditionen
Även Olof Palmes Internationella Center är kritiska till beslutet.
– Det är naturligvis en besvikelse för det västsahariska folket och alla som deltar i deras kamp för ett eget självbestämmande, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.
– Sverige har en lång tradition av stöd till befrielsekampen världen över. Nu gäller det för en socialdemokratiskt ledd regering att visa att man inte lämnar den stolta traditionen. Det ska inte löna sig att ockupera ett annat land.
Plats i säkerhetsrådet lockar
En plats i säkerhetsrådet där Sverige kan behöva stöd från Arabvärlden och därmed från Marocko, ökad handel med Marocko, marockansk vrede, en utredning om konsekvenserna av ett erkännande anses vara anledning till att Sverige backar från det tidigare socialdemokratiska beslutet om erkännande, skriver föreningen Västsahara.
– Det är väldigt sorgligt att Sverige böjer sig för påtryckningar från Marocko som ockuperar Västsahara. Det är ett löftesbrott. Det finns ett vallöfte om erkännande, man bryter mot ett riksdagsbeslut bara för att bli invald i säkerhetsrådet i stället för att vara en röst för folkrätten och för avkolonisering och framför allt sviker Sverige västsaharierna, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.
Väntan på friheten fortsätter
- Västsaharierna har väntat på frihet i över 40 år, människor är förtvivlade och behöver verkligen hopp om framtiden. Ett svenskt erkännande skulle ha gett dem nytt hopp. Att en rödgrön regering istället levererar ett dråpslag mot Västsaharas rätt till självständighet är skamligt, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.
Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Både FN och Internationella domstolen i Haag motsätter sig ockupationen. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara. Människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. FN-mandatet på plats i Västsahara är det enda FN-mandat i modern tid som inte har som uppdrag att övervaka att det inte begås brott mot de mänskliga rättigheterna.