Världen av

Ruth Bader Ginsburg: en normbrytande aktivist

Foto: Teskedsorden

I USA krävs ingen förklaring för vem Ruth Bader Ginsburg är. Kanske inte heller för juridikstudenter i Sverige men bland allmänheten i Sverige är hon mindre känd. Det vill jag ändra på, skriver Teskedsordens Generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin.

Hösten 2015 reste vi ett par från Teskedsorden på en utbildningsresa i USA. Resan gick från San Fransisco i väst till New York i öst med syftet att utveckla verksamheten. En av resans höjdpunkter var mötet med Domare Ruth Bader Ginsburg på hennes kontor i US Supreme Court.

Ruth Bader Ginsburg är sedan 1993 är en av nio domare i USA:s högsta domstol men utöver det en briljant, norm- och banbrytande person som under hela sin långa karriär har kämpat för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Under det senaste året har det släppts både en spelfilm (En kvinna bland män) och en dokumentär om henne, RBG. (Titeln ”RBG” syftar på hennes smeknamn Notorious R.B.G. – liknelse med rapparen The Notorious B.I.G.) Några menar att det gått aningen överstyr med idoliserande av Ruth (för mig är hon Ruth). Hon finns som docka, smycke och som tryck på kläder (se bild). Jag menar precis tvärtom! Vem är dagens hjälte och idol om inte hon? Vilka är vi om vi inte får idolisera kvinnliga förebilder som lever? Det finns gott om ikoner till män som gått bort under 1900-talet och idoliseras till otroliga nivåer (John F Kennedy, Martin Luther King, Ghandi m.fl.). Jag vill ha fler RBG:s!

Flyttade till Lund 1962

Ruth Bader Ginsburg utbildade sig till jurist på Harvard på 1950-talet. På utbildningen fanns det nio kvinnor och 500 män. Efter utbildningen sökte hon flera jobb på advokatkontor – trots att hon hade högsta betyg fick hon inget jobb. Ingen var modig nog att anställa en kvinna. Men istället fick hon jobb på ett universitet. Uppdraget var att undersöka flertalet svenska lagar och översätta dem till engelska. Ruth lärde sig lite svenska och flyttade till Lund 1962. Än idag minns hon några svenska ord som hon gladeligen delade med vår ordförande Camilla Nagler och mig.

Vem är dagens hjälte och idol om inte hon? Vilka är vi om vi inte får idolisera kvinnliga förebilder som lever?

Sverige var inte som USA på 60-talet. Många svenska kvinnor arbetade och det fanns förskolor att lämna sina barn på. Många skulle skriva under på att skillnaderna mellan män och kvinnor i USA var större. Männen ansvarade för inkomsterna till hushållet. Kvinnorna var förpassade till köket och förväntades ta hand om barnen. Dessa normer fick stöd i flera av landets lagar. Ruth bestämde sig för att försöka ändra på lagarna. Trots att ingen trodde att hon skulle lyckas så klarade hon det. För er som inte träffat eller sett Ruth på skärm är hon pytteliten till storleken men så otroligt mycket människa. Trots att det var länge sedan Ruth var i Sverige säger hon sig ha fina minnen från sin tid här. Hon är en kär vän till två av Teskedsordens främsta stödjare och vänner, Monica och Gerald Nagler och talar om dem som avgörande för hennes trevliga upplevelser av Sverige.

86 år gammal - och inga planer på att sluta

Ruth nominerades till Högsta domstolen av president Bill Clinton och på vårt besök visade hon stolt upp fotot där de skakar hand. Jag tänkte i mitt stilla sinne att det borde vara han som ska vara stolt över att vara på foto med henne. Förhoppningsvis är han det.

För er som inte lyssnat till Ruth bör det tilläggas att Ruth talar lågmält och långsamt. I år har hon fyllt 86 år. Men hon har inga planer på att sluta och det märks när man träffar henne. Jag tycker personligen att det är väldigt imponerande att hon går och tränar hos en PT (personal trainer) i Domstolens gym ett par dagar i veckan för att hålla sig stark och vid god vigör. Ruth påtalade med humor att det är där i Högsta Domstolen som USA:s högst belägna basketplan finns (vad vi känner till), på andra våningen ovanför rummet där alla tvister äger rum.

Tilldelas pris i Stockholm

Domare Ruth Bader Ginsburg kommer i veckan till Stockholm för att tilldelas 2019 års Gilel Storch Award för enastående insatser för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Nomineringen lyder ”Under sina 25 år som ledamot av USA’s Högsta Domstol har Ruth Bader Ginsburg ihärdigt med dämpad stämma men stark röst och med lagen som instrument varit en framåtsyftande aktivist för minoriteters och kvinnors rättigheter. Med orubblig integritet, högsta intellektuella skärpa och fasta humanistiska värderingar som bas har Ruth Bader Ginsburg lyckats att åstadkomma avgörande genombrott för jämställdhet mellan kvinnor och män.” Prisceremonin äger rum måndag den 6 maj på Konserthuset i Stockholm.

Gilel Storch Award delas ut till personer som genom framstående verksamhet har bidragit till att främja demokratiska, universella och humanistiska värden i Gilel Storchs anda. Gilel Storch (1902 – 1983) gjorde hjältemodiga humanitära insatser för att rädda människor undan Förintelsen. Han föddes i Lettland, och flydde efter andra världskrigets utbrott till Sverige, där han under krävande omständigheter förhandlade fram djärva initiativ som väsentligt bidrog till att rädda judar från Förintelsen. Gilel Storchs insatser drevs av mod, engagemang, insikt och hängivelse för medmänniskor. Pristagaren får Det Gyllene priset, designat av Annie Winblad Jakubowski: två löv som pekar i olika riktningar, en förgylld växt med en inneboende förmåga att växa oändligt.

Under sin vistelse talar Ruth Bader Ginsburg på Konstakademin söndagen den 5 maj om opera och rättsliga tvister, hennes kärnintressen. Ses vi där? Jag kommer vara där med tryck på t-shirten som lyder ” Notorious R.B.G”.

Lovisa Fhager Havdelin
Generalsekreterare Teskedsorden

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons