nyhet av

Rött kort för Fifa – men fortfarande dör arbetarna

Joseph Blatter (mitten) är president för det internationella fotbollsförbundet Fifa.
I åratal har fackföreningsrörelsen kämpat för rena spel. Nu är vi ett steg närmare målet. Fjorton personer i Fifas ledning åtalas nu för utpressning, penningtvätt och mutor, som enligt den amerikanska justitieministern uppgår till 1,2 miljarder kronor.

Det är en stor seger för det uthålliga fackliga arbetet - och nu uppmanar världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow Fifas president Joseph Blatter att avgå.

Visserligen hade det länge gått rykten om konstigheterna inom Fifa. Inte desto mindre slog skandalen i veckan ned som en bomb.

Det var på ett femstjärnigt lyxhotell i Zurich i Schweiz som gripandet av Fifa-representanter skedde under onsdagsmorgonens gryning, de fördes ut bakvägen.

Även om anklagelserna inte uppges röra fotbolls-VM i Qatar (utan bland annat Sydafrika) har fotbolls-VM i Qatar 2022 blivit starkt ifrågasatt, och det saknas inte frågetecken. Även i Qatar florerar sedan tidigare mutanklagelser och en hemligstämplad utredning.

Hur kunde Qatar överhuvudtaget vinna omröstningen kring fotbolls-VM 2022? Qatar syntes ha mycket emot sig, det är ett litet land med begränsad egen fotbollskultur och otillräcklig infrastruktur för en världskupp. Klimatmässigt var det svårt att se hur matcherna skulle genomföras i extrem hetta, men då Qatar lovade bygga klimatanpassade arenor tilldelades de värdskapet. Naturligtvis visade det sig vara ogenomförbart, spelperioden flyttades till december. Andra – och ännu viktigare aspekter, som att landet är odemokratiskt och de förödande konsekvenserna av det exploaterande slavliknande kafala-systemet som drabbar migrantarbetare, togs ingen hänsyn. Kritiska röster har även höjts kring valet av Ryssland 2018 i ljuset av landets alltmer auktoritära utveckling och bristande respekt för de mänskliga rättigheterna.

Det är därför de fackliga kampanjerna varit så viktiga. Genom slogan som ”Red card for Fifa” och ”Re-run the vote” har både svenska fack som LO, Unionen, Byggnads, Elektrikerna, GS, Seko och Målareförbundet samt de globala fackliga organisationerna BWI och Världsfacket drivit att schysta villkor måste råda vid sportarrangemang. Ingen världskupp utan arbetstagares rättigheter, lyder uppmaningen. Dags för Rena Spel.

Tyvärr är inte Fifa ensamma i sportvärlden om att osynliggöra arbetstagares villkor och mänskliga rättigheter. Vår organisation Union to Union belyste under förra året exploateringen av arbetare vid byggandet av arenorna inför de Olympiska Spelen i Sotji, genom en rapport i samarbete med Swedwatch, RFSL och RFSU. Vi har även ifrågasatt arbetsvillkoren i samband med ishockey-VM i Vitryssland (som även kallas Belarus) där bland annat tvångsarbete praktiserades.

Intresset för sport har utgjort en möjlighet att belysa de viktiga fackliga globala frågorna- och hoppet om förändring är nu starkare än någonsin.

Men, som Världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow påminner i sitt uttalande, samtidigt som härvan av korruption nu rullas upp inom Fifa får vi inte glömma alla de arbetstagare som i detta nu fortsätter att slita ihjäl sig för att färdigställa sportarenor runt om i världen. Alla de som dör varje dag för orena spel.

Kristina Henschen
chef Union to Union

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Global ekonomi