Riv murar på kreativ praktik i Colombia

Bild: Relatos Internos.
Plugga

Letar du praktikplats till våren? Via PeaceWorks kan du åka och bli en viktig del av en liten organisation i Colombia som använder musik och konst för att höja ungas röster.

“Rompiendo muros” – att riva murar – är den colombianska organisationen La Mixeras motto. I ett land där ungas framtidsutsikter fortfarande påverkas negativt av den väpnande konflikten vill La Mixera skapa fred och möjligheter.

Deras projekt Relatos Internos handlar om att hjälpa unga frihetsberövade göra sina röster hörda. 70 % av unga i fängelse i Colombia har hamnat där efter att ha dragits in i den väpnade konflikten, och genom att bryta stigmat och förbättra de ungas framtidsutsikter vill La Mixera bidra till fredsbyggandet.

Iklädda Relatos Internos-tröjor övar unga i fängelse på sin musik. Foto: PeaceWorks Sweden.

När Globalportalen träffar Viviana Garzón, som var med och grundade La Mixera, visar hon en kort dokumentär som organisationen har producerat. På filmen hörs unga människor rappa om hur omvärlden dömer dem och om vad de drömmer om i framtiden. Musiken är kraftfull och ger en känsla av att förändring är möjlig.

Just nu leter La Mixera efter en praktikant till Relatos Internos inför nästa termin. Som praktikant får du en plats mitt i verksamheten – och en chans att använda din egen kreativitet för att jobba för en fredlig framtid i Colombia.

Läs mer och ansök nu!

En praktikplats där du värderas – och får övertygelse inför framtiden

"Det är ett kulturellt utbyte som får både oss och praktikanten att växa på ett personligt och professionellt plan."

Viviana är handledare åt La Mixeras praktikanter. Hon berättar att praktikantens arbete är centralt för dem, eftersom de är en liten organisation med begränsade resurser. Samtidigt får en ung person från Sverige möjligheten att uppleva en annan verklighet och lära sig om utvecklingssamarbete på nära håll.

“Det är ett kulturellt utbyte som får både oss och praktikanten att växa på ett personligt och professionellt plan. Praktikantens jobb är jätteviktigt för oss, och i sin tur får praktikanten bli en del av vår familj.”

Viviana vill att hennes praktikanter ska åka tillbaka till Sverige med en ny övertygelse om varför det är så viktigt att jobba för mänskliga rättigheter. Under själva praktikterminen ligger fokus på kreativt skapande och det finns gott om möjligheter för praktikanten att själv komma med idéer och styra arbetet.

Ta med kunskapen tillbaka till Sverige

"När praktikanterna kommer hem kan man alltid se hur deras kreativa och analytiska förmåga har vuxit."

Praktiken sker via svenska PeaceWorks, som samarbetar med La Mixera. En del av din uppgift som praktikant är att på ett kreativt sätt berätta om dina erfarenheter för en svensk målgrupp när du kommer tillbaka. Julia Eriksson jobbar som projektledare på PeaceWorks och hon berättar varför de förmedlar utlandspraktikanter:

“Det skapar solidaritet och förståelse för fredsprocessen i Colombia. Och när praktikanterna kommer hem kan man alltid se hur deras kreativa och analytiska förmåga har vuxit.”

Demonstration i Bogota på internationella dagen mot våld mot kvinnor. Foto: Caroline Andersson, praktikant via PeaceWorks i Colombia.

Men självklart är det utmanande och en stor omställning att flytta iväg och jobba i ett annat land. Både Viviana och Julia har märkt att praktikanterna upplever att de måste jobba på att våga släppa kontrollen. Samtidigt är det just detta som gör det till en erfarenhet för livet och något om praktikanten alltid kan återkomma till.

“Värdet för praktikanten är mångfalden och rikedomen i colombiansk och latinamerikansk kultur”, förklarar Viviana. “Man får också insikter om hur det är att leva under bristande och svåra omständigheter, och de insikterna kan man förmedla vidare till de hemma i Sverige.”

Är det du som står bakom Relators Internos nästa dokumentär?

Är du öppensinnad och vill lära känna lokala latinamerikanska samhällen? Har du många frågor som du törstar efter svar på? Vill du bidra till en mer fredlig värld? Då kan du vara just den passionerade praktikanten som Viviana letar efter inför nästa termin.

Praktiken sker via PeaceWorks och är finansierad av Sida/UHR genom ForumCiv. Det innebär att Praktikantprogrammet står för alla kostnader i samband med resa, visum, vaccination, sjukvård och försäkring. För att bli antagen måste du ha en mellannivå i spanska och vara minst 20 år gammal.

PeaceWorks erbjuder praktik på tre andra organisationer utöver La Mixera: Temblores, La Otra Juventud och PeaceWorks Colombiakontor. Sista ansökningsdag för alla praktikplatser är 16 december!

Läs mer och ansök nu!

Taggar

Bistånd & utveckling Krig & fred
Annons