av PMU

Risk att ny lag om konfliktmineraler blir verkningslös

Världen

Flera länder planerar att hemligstämpla listan över importörer när EU:s nya lag kring konfliktmineraler träder i kraft 2021. Nu går EuRac-nätverket och dess medlemmar, där PMU är med, ut med ett gemensamt pressmeddelande och manar till ett transparent genomförande av lagen.

PMU välkomnar att The Conflict Minerals Regulation träder i kraft inom EU den 1 januari 2021. Den nya lagen innebär att företag som använder 3TG-metaller (tenn, volfram, tantal och guld) eller tillverkar produkter innehållandes dessa metaller, är skyldiga att ta reda på om produkterna innehåller konfliktmineraler eller inte. Metallerna kommer  från konfliktområden som till exempel östra DR Kongo.

Den nya lagen är ett avgörande första steg mot att leveranskedjorna granskas och mänskliga rättigheter efterlevs. Men nu varnar civilsamhällesorganisationer i Europa för att det kommer att bli svårt att genomföra lagen eftersom flera medlemsländer gör sin egen tolkning av lagen och vill dölja listan över nationella företag som omfattas av den. EuRac-nätverket som PMU är en del av kräver öppenhet för att säkerställa att listan över nationella importörer som omfattas av lagen offentliggörs.

– Lagen är till för att skydda utsatta människor och det är skamligt att det redan formas vägar för att undvika den. Företag och politiker bör säkerställa att lagen följs och att inga undantag görs, säger Mikael Jägerskog, chef för policy, påverkan och lärande, PMU.

Läs pressmeddelandet här.

EuRac står för European network for central Africa.

Matilda Nyamai, PMU

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons