Livet som värvare: ”Jag har lärt mig att inte döma någon”

Belinda, Stephanie, Duncan, Jacob, Joseph, Lincoln, Ella, Sana och Mona jobbar alla som värvare på IM. Foto: Globalportalen
Jobba

Att prata med främmande människor på Stockholms gator kan vara en rolig utmaning eller en social mardröm, beroende på vem du frågar. På IM:s kontor fick Globalportalen chans att träffa ett gäng erfarna värvare för att prata om fördomar, gemenskap och vilka möten som berört dem mest.

IM är en svensk biståndsorganisation som bekämpar fattigdom och utanförskap. Genom stöd från bland annat månadsgivare hjälper de flickor runtom i världen att få tillgång till utbildning och förhindrar barnäktenskap. För att värva nya månadsgivare har de cirka 15 personer anställda som värvare. Deras uppgift är att ta kontakt med människor på Stockholms gator och torg för att informera om IMs arbete och om hur privatpersoner kan bidra.

Varje måndag träffas IM:s värvare för att ha utbildning om mänskliga rättigheter, om IMs organisation, gå igenom statistiken från veckan innan och utbyta tips och erfarenheter. Idag är nio personer på plats, inklusive Stephanie Cerqueira som började som värvare hos IM för tre och ett halvt år sedan men som nu är marknadskoordinator för IM:s insamlingsarbete. Åldersspannet i gruppen varierar från 19 till 53 år. Några av dem värvar på heltid, medan andra kombinerar universitetsstudier med värvningen som extrajobb.

”Du måste vara dig själv”

På frågan om vad det bästa med jobbet är svarar de flesta att det är känslan de får när någon registrerar sig som månadsgivare.

- It brings you happiness, säger Jacob som har jobbat hos IM i över ett år.

Alla skrattar igenkännande, men flera fyller i att det är det faktum att de bidrar till någonting meningsfullt som gör att jobbet känns viktigt. Ella började som värvare för fem månader sedan och säger:

- Du bidrar också till att skapa positiv förändring i världen. Varje vecka får vi information om hur många unga tjejer som har fått utbildning i ett visst land och det är ju kopplat till det jobb som vi har gjort under veckan. Det ger en mycket motivation och energi!

Ibland kommer folk och ger en kaffe eller fika, särskilt på vintern. Det är fantastiskt!

Belinda har jobbat i snart ett och ett halvt år och säger att det också är att vara ute och träffa människor som är en stor anledning till varför hon trivs.

- Det är inte som att ha en stressig tenta i skolan, det handlar om att ha trevliga, avslappnade samtal. Du måste vara dig själv, då kommer resten naturligt och då blir det roligt.

En oväntad utmaning

På frågan om vad som är mest utmanande med jobbet svarar Ella:

- När jag sökte jobbet trodde jag att det svåraste skulle vara att prata med främmande människor på gatan, men det är faktiskt vädret. Om det regnar och är kallt, så blir människor mindre benägna att stanna och prata med en.

Duncan, som är teamledare, skrattar.

- Jag håller med! Min första vinter som värvare hade jag tre par vantar på mig.

Rasistiska kommentarer svårast att acceptera

Gemenskapen med kollegorna är viktig för att kunna hantera jobbiga situationer. Om en av dem har en negativ upplevelse så brukar de ta en kort paus för att ventilera med någon annan i teamet. Ofta kan de skratta åt det tillsammans i efterhand. Flera säger att det här jobbet har gjort dem starkare och gett dem skinn på näsan.

- Ibland träffar man någon som ger en negativ vibe och som tycker att länderna vi jobbar i ska hjälpa sig själva istället. Då behöver jag prata en stund med mina kollegor efteråt för att inte tappa energin. Det är viktigt, säger Lincoln.

Mona har jobbat som värvare i ett år och säger att hon med tiden har lärt sig att inte bry sig om någon är otrevlig.

- Det har varit jättesvårt, för ibland träffar jag folk som säger rasistiska saker. Egentligen är jag en person som vill argumentera, men jag har lärt mig att släppa det för de här personerna vill inte förändras.

Ella fyller i:

- Deras argument bygger inte på logik, då kan inte jag heller använda logik för att argumentera motsatsen. Det är en av de allra svåraste sakerna att acceptera med det här jobbet! Och jag kan inte slösa min tid och energi på en person som inte kommer ändra sig.

Vi är som en familj, vi förstår varandra. Vi kommer från olika bakgrunder, utbildningar och kulturer men här är vi som en stor familj med samma mål.

IM:s värvare arbetar alltid tillsammans i ett område och gruppen berättar att det blir roligare och gör att de kan ha koll på varandra och snabbt lägga märke till om någon behöver hjälp. Ofta räcker det med att få ögonkontakt med en kollega för att den personen ska komma till undsättning.

Kaffe och beröm värmer

Trots utmaningarna så betonar allihop att majoriteten av alla människor de möter är vänliga och artiga.

- Ibland kommer folk och ger en kaffe eller fika, särskilt på vintern. Det är fantastiskt, säger Stephanie.

Ibland träffar de personer som inte kan eller hinner bli månadsgivare, men som ändå tar sig tid att berömma värvarna och säga att de gör ett bra jobb. Alla instämmer i att en sådan kommentar ger mycket energi.

Känslosamma möten

Vissa möten fastnar i värvarnas minnen.

- Jag träffade en kvinna på stan och började berätta för henne hur IM jobbar mot machokultur och tonårsgraviditeter i Latinamerika. Då började hon gråta och berättade om hur hon som ung giftes bort mot sin vilja. Då började jag också gråta och så stod vi bara en lång stund och höll om varandra. Det är mitt mest speciella minne från det här jobbet för det blev så verkligt och så känslosamt, säger Stephanie.

Joseph berättar också om att han har träffat en kvinna som giftes bort som barn och sedan flydde till Sverige. Hon blev månadsgivare och det var första gången han mötte någon som upplevt det som IM arbetar för att förhindra. Då blir känslan av att jobbet är viktigt ännu starkare.

Det här lär du dig av att jobba som värvare:

  • ”Att jobba i ett team och lösa problem. Att tro på sig själv! I början kommer du vara nervös för att prata med främlingar, men det går över och du kommer få ett bättre självförtroende!” – Duncan
     
  • ”Du träffar så många människor, och efter bara en kort tid inser du att du fått jättemycket erfarenhet av att skapa kontakt och pitcha. Plötsligt blir det enkelt! Du lär dig också att sätta upp och nå mål varje vecka, varje månad.” – Joseph
     
  • ”Jag har lärt mig att utmana mig själv och att tro på mig själv. Man lär sig också mycket om andra genom att jobba i ett team. Vi är som en familj, vi förstår varandra. Vi kommer från olika bakgrunder, utbildningar och kulturer men här är vi som en stor familj med samma mål.” – Jacob
     
  • ”Att inte döma någon! Du kan aldrig veta vem som kommer signa upp som månadsgivare. Du kanske ser någon som ser ut som en bad boy eller någon som ser ut att vara påverkad av alkohol, men du vet ingenting om dem förrän du pratar med dem. Du måste bara vara självsäker, positiv och öppensinnad.” - Belinda

Är du intresserad av att jobba som värvare för IM? Ansök här!
 

Vill du veta mer om hur det är att jobba som värvare?

Läs vår intervju med Mona, som jobbar som face-to-face-värvare för IM.

Läs vår intervju med Duncan, som jobbar som teamledare för IM.

Läs vår intervju med Enoch, som jobbar som värvare för UNICEF.

Taggar

Mänskliga rättigheter