Livsstil av

Ella gör skillnad på youtube

Ella Grundel, 22 år, bad sina följare att berätta om sina problem för henne. Hon fick hundratals meddelanden i veckan som svar, och hon har lagt upp över 50 videor på sin youtubekanal där hon försöker lösa deras problem.

Ella Grundel beskriver sin resa till youtuber som “udda”. Efter studenten fick hon jobb på ett så kallat “youtube-nätverk”, ett företag som hjälper youtubers med att bland annat få fler prenumeranter, sponsorer och kontakt med andra youtubers. Efter ett tag insåg hon att en youtube-kanal var något för henne.

– Jag var omkring så härliga människor och blev inspirerad, berättar hon.

Idag prenumererar 30 000 personer på hennes kanal, men redan när hon hade tusen prenumeranter såg hon ett behov hos sina tittare att någon tog deras problem på allvar och ville lyssna. Hon uppmuntrade sina följare att ställa frågor och dela med sig av sina problem. Hon fick ett otroligt gensvar.

– Att få hundratals frågor varje vecka med bara tusen prenumeranter är jättemycket, säger hon.

“Min pojkvän kallar mig hora”, “Jag tror att jag är lesbisk” och “Jag känner mig ensam” är exempel på vad Ellas videor heter när hon sitter framför kameran och försöker lösa hennes tittares problem. Nästan en fjärdedel av alla videor på hennes kanal handlar om detta.

– Jag önskar att fler insåg att det inte krävs så mycket för att göra skillnad för någon. Ofta räcker det att se varandra och lyssna. Många blir så glada av den lilla uppmärksamhet de får av att jag har tagit dem på allvar, berättar hon.

Hon tror att en stor anledning till psykisk ohälsa idag är att många känner att de inte borde klaga, att deras problem inte är tillräckligt stora. Därför tycker hon att det är viktigt att ta problem på allvar, även om det inte skulle vara ett stort problem för en själv.

– Inga problem är för stora, och inga är för små. Hela din värld kan gå under när du är tretton och blir dumpad för första gången, säger hon.

"Jag önskar att fler insåg att det inte krävs så mycket för att göra skillnad för någon."

Ella håller inte med om stereotypen att ungdomar idag bara tänker på sig själva, utan ser en väldigt engagerad generation med till exempel många veganer och vegetarianer. På skönhetskanaler på Youtube är det många som är noga med att bara använda produkter som inte testats på djur.

Att vuxna har svårt att förstå vad den yngre generationen gillar eller gör är ingenting nytt. Men idag kanske det är ännu svårare att sätta sig in i, tror Ella.

– Nu sitter vi och kollar på saker med hörlurar på, vi skriver till varandra på mobilen istället för att prata i telefon, så det är svårare att se vad någon egentligen gör, säger hon.

Hon tror att detta bidrar till att vuxna har svårt att se ungas engagemang och kanske bara hör när deras barn pratar om sig själva och sina problem. Hon funderar på om det är just då man kanske behöver höras av en vuxen, att resten har man ganska bra koll på med hjälp av sina vänner och alla andra på internet.

Denna intervju är en del av en artikelserie om unga eldsjälar och yrkesverksamma personer och förebilder som likt Globalportalen brinner för en bättre värld. Ni har viljan, och vi gör det lätt att engagera sig!
Läs mer om vad du kan göra, eller fortsätt läsa om Julia som reste till Indien för att bredda sina kunskaper kring biståndsarbete och globalt utvecklingssamarbete.

Taggar

Hälsa