Uttalandet görs för att understryka att ödesfrågan om jordens framtid inte enbart handlar om politik och tekniska lösningar, utan också om vårt sätt att se på jorden och vår livsstil. En av de religiösa ledarna som kommer närvara är förre ärkebiskopen Anders Wejryd, nu Europapresident i Kyrkornas Världsråd.
Längre perspektiv i religionen än politiken
På Anders Wejryds initiativ hölls i Uppsala 2008 ett liknande möte med företrädare för många av världens religioner och mötet i New York kan ses som en fortsättning på det arbete som grundlades i Uppsala.
– Religioner bär på ett längre perspektiv än vad politiken gör idag. Därför är vår röst viktig för att visa på vårt ansvar och behovet av en rättvis fördelning som sträcker sig över generationsgränserna, säger Anders Wejryd.
Klimatfrågan inte bara en miljöfråga
Henrik Grape, Svenska kyrkans klimatexpert, finns också med i New York. Han har även medverkat i den förberedande grupp som skrivit uttalandet som ska överlämnas till FN.
– Klimatfrågans hela dimension har inte blivit tydlig då vi alltför ofta bara tänker på den som en miljöfråga. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka och leva, och då spelar den tro vi lever i en större roll än vi kanske anar, säger Henrik och tillägger:
– Det är nu vi har chansen att skapa en bättre och rättvisare värld där vi lever mer hållbart. Nästa viktiga tillfälle att komma överens om ett nytt klimatavtal är i Paris december 2015.
Från Sverige deltar Fredrik Reinfeldt och Lena Ek. I delegationen för Svenska kyrkan ingår förutom Anders Wejryd och Henrik Grape, Martin Vogel, klimatpolitisk handläggare.