nyhet av WaterAid

Rapport visar samband mellan diarrésjukdomar och hämmad fysisk och mental utveckling

Diarrésjukdomar orsakade av bristande sanitet och smutsigt vatten dödar en halv miljon barn varje år, och även i de fall där sjukdomen inte leder till döden så kan konsekvenserna bli allvarliga.
Varje dag dör 1400 barn av diarrésjukdomar orsakade av bristen på rent vatten, sanitet och hygien. En ny rapport från WaterAid visar nu på långsiktiga konsekvenser även hos de barn som överlever, med bland annat ökad risk för lunginflammation och kronisk kortväxthet.

Världstoalettdagen, den 19 november, deklarerats förra året som en officiell FN-dag. Detta gjordes i samband med att FN:s generalförsamling antog en resolution kring "Sanitation for All". Att just sanitet fick extra uppmärksamhet är ingen slump. I raden av mål inom FNs millenniemål, är sanitet nämligen ett av de som är längst ifrån att uppnås till 2015.

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen säger:

- Alla barn ska ha tillgång till en säker toalett, det är en grundläggande mänsklig rättighet. Men så ser inte verkligheten ut - runt om i världen lider vart tredje barn av diarréer på grund av bristen på rent vatten, sanitet och hygien.

Diarrésjukdomar orsakade av bristande sanitet och smutsigt vatten dödar en halv miljon barn varje år, och även i de fall där sjukdomen inte leder till döden så kan konsekvenserna bli allvarliga. I samband med Världstoalettdagen släpper WaterAid en ny rapport (Child of mine, 2014) som visar på det tydliga sambandet mellan barns överlevnad och hälsa, kopplat till tillgång till sanitet och hygien.

Rapporten visar bland annat att upprepad diarré ofta leder till undernäring och ökad risk att insjukna i lunginflammation. Att under de första tusen dagarna i livet exponeras för smittämnen och infektioner på grund av bristande sanitet skadar barns fysiska och mentala utveckling. Uppskattningsvis en fjärdedel av dem som drabbas av kronisk kortväxthet har haft upprepade diarréer före två års ålder.

Att sakna tillgång till sanitet kan också sätta kvinnor och barns trygghet och säkerhet i fara då de måste lämna hemmet eller skolan för att hitta en plats att uträtta sina behov. Framför allt gäller det unga flickor som riskerar att utsättas för trakasserier, våld och våldtäkt.

Under nästa år kommer nya globala mål för hållbar utveckling att antas av FN och dess medlemsstater, de så kallade Sustainable Development Goals (SDGs). Syftet är att utrota extrem fattigdom och bygga vidare på de framsteg som gjorts genom millenniemålen. För att detta ska vara möjligt så måste de nya målen uppmärksamma vikten av sanitet och hygien för hälsa och utveckling.

Cecilia Chatterjee-Martinsen avslutar:

- Sanitet är avgörande för att minska förebyggbara dödsfall och förbättra barns hälsa globalt. FN:s medlemsländer måste nu göra gemensam sak för en framtid där ALLA, ÖVERALLT har tillgång till en toalett, rent vatten och kunskap i hygien år 2030.

Taggar

Hälsa
Annons