Belarus är Europas sista diktatur. Ett land där det får stora konsekvenser för ditt liv om du inte delar ledarens sanning. Konsekvenserna drabbar inte bara dig utan även din familj, din släkt.
Det blir svårt eller omöjligt att få jobb, svårt eller omöjligt att få utbildning. Det statliga facket kontrollerar och övervakar de anställda, istället för att hjälpa dem. Säkerhetspolisen avlyssnar samtal och möten. Det finns ingen mötesfrihet, ingen organisationsfrihet och ingen yttrandefrihet.
I denna miljö existerar ändå REP, ett demokratiskt och fritt fackförbund. De kämpar för förändring, för demokratisering, för sina medlemmar. Och de betalar ett högt pris. Inte bara de aktiva, utan även medlemmarna.
Gennadi Fedynitch är ordförande för REP. Vi träffades på IF Metalls kontor i Stockholm, att han har haft möjlighet att göra detta utlandsbesök tillhör ovanligheterna. Han räknar med att det blir svårt att göra om det.
Hur är situationen i Belarus i dagsläget?
- Det var presidentval 11 oktober, och Lukasjenko vann med 85 procent av rösterna. Innan valet hade han gått ut med meddelande till väljarna att det ”vore bra om han vann med mer än 80 procent”. Han fick 85 procent. Nästan 40 procent förtidsröstade.
Det var en hög siffra.
- Ja och det är dessa förtidsröster som ger det största utrymmet för manipulation. Regeringsrepresentanter åkte ut till företag och fabriker och plockade upp alla anställda med bussar och tog med dem till röstningskontoren. Oppositionen hade heller ingen representant i rösträkningsgruppen, så utgången var ingen överraskning. Efter valet meddelades att inga reformer kommer att genomföras kring styret av landet.
Hur påverkar det REPs situation?
- Läget är fortsatt dystert. Medlemmarna blir avskedade från sina jobb om det kommer fram att de är just medlemmar. Och det är svårt att få jobb, oavsett om du märkts som medlem eller inte. Det är kris i Belarus. Många fabriker går på halvfart, vilket gör att de anställda inte kan jobba heltid, och då inte får ut heltidslön. Den dolda arbetslösheten är mycket hög. Och ett dekret gör det möjligt för arbetsgivare att säga upp personal med en veckas varsel.
Vad beror krisen på?
- Industrin är inställd på Ryssland som marknad, och den ryska ekonomin hackar. Lukasjenko letar efter andra investerare. Men inga är intresserade av att etablera sig i ett land som fungerar så godtyckligt. Kina har investerat, men de tar med sig arbetskraft så det genererar inte lokala jobb i någon större utsträckning.
Situationen låter väldigt pressad.
- Människors förtroende för de styrande är väldigt lågt. Det är svårt att få jobb, svårt att få utbildning, lönerna har gått ner i stället för upp, arbetslösersättningen är mycket låg. Man är väldigt rädd om det jobb man har och sina framtida möjligheter till försörjning. Som enskild är man mycket utsatt. Därför är det viktigt att oppositionen agerar samstämmigt. Det är den möjligheten vi har att nå förändring, att fredligt agera tillsammans.
Gennadi Fedynitch och hans kollega Natalja Pichuzhkina berättar att REP lyckades dela ut flygblad i Minsk inför valet genom kreativa samarbeten. En bedrift som inte ska underskattas. Minsk hade också det lägsta valdeltagandet i Belarus. Lågt valdeltagande brukar ses om något negativt, men i Belarus menar oppositionen att uteblivna röster inte går att manipulera. Kampen som förs för demokratisering och grundläggande mänskliga rättigheter är otroligt ojämn. Besvikelserna är otaliga. Men det går heller inte att backa. De är stämplade, så de fortsätter. Fortsätter att försöka få till en förändring.