Postkolonialism, tortillas och en helt vanlig arbetsvecka i Guatemala!

Elin Moréns nya hemstad Panajachel. Foto: Elin Morén/IM
nyhet

För snart två veckor sedan landade jag i Guatemala City och jag tog precis helg från min första riktiga arbetsvecka här i Panajachel. 

Jag har redan samlat på mig intryck och berättelser som egentligen kräver betydligt mer än ett blogginlägg men nu ska jag göra ett försök att berätta lite om min vardag här och om mitt nya hemland, Guatemala.

Guatemala är ett medelinkomstland och den största ekonomin i Centralamerika men trots detta lever över häften av befolkningen i fattigdom. Dom mest utsatta människorna lever på landsbygden, tillhör ursprungsbefolkningen och är kvinnor. Bland de mest utsatta grupperna är den låga utbildningsnivån, tillgången till hälsa och sjukvård och den utbredda analfabetismen något som skapar stora problem både för befolkningen och för landets utveckling i helhet. I likhet med många andra latinamerikanska länder har kolonialismen satt djupa spår i det guatemalanska samhället och det finns fortfarande starka postkoloniala strukturer som skapar rasism, diskriminering, stora klyftor och utanförskap. Idag är våld och korruption stora problem som hämmar utvecklingen och skapar politisk instabilitet i landet.

"Hombres Trabajando"

För att upplysa allmänheten om att det pågår vägarbeten ställs skyltar med texten "varning, här jobbar män" fram, som ni kan se på bilden längre ner i inlägget. Guatemala är ett väldigt ojämlikt land vilket märks på många olika sätt. Det är fortfarande förekommande att flickor inte får gå i skolan, kvinnor utför oftast allt hushållsarbete, har väldigt begränsad tillgång till den formella arbetsmarknaden och i regeringen är endast 12% kvinnor. El machismo är djupt rotad i det guatemalanska samhället och våld mot kvinnor är väldigt vanligt förekommande. Men, man märker att saker händer och det finns många organisationer och aktörer som vill skapa förändring. I ett fältbesök på en av IM:s partnerorganisationer PAMI förra veckan pratade vi med några studenter i en mellanstadieklass som jobbade med temat mänskliga rättigheter. En av eleverna nämnde att han inte tyckte att det var särskilt jämställt hemma hos honom men att han själv tyckte att det var väldigt viktigt med jämställdhet. Det är fortfarande en lång väg kvar, men kanske kommer nästa generation skapa bättre förutsättningar för att börja bryta ner machismen och jobba mer för jämställdhet.

Vulkaner och tortillas

Guatemala är fantastiskt vackert och jag känner mig redan som hemma! Staden som vi bor i, Panajachel, ligger på 1500 meters höjd precis vid sjön Atitlán och är omgiven av otroliga berg och tre vulkaner som ger en vy man aldrig slutar häpnas över. Jag och min praktikantkollega Karolina bor i en mysig liten lägenhet bara några minuters gångavstånd från både centrum och sjön. I varje hörn kan man hitta en tortillería, dom känns igen på skyltarna ”tortillas 3 tiempos” eller på det speciella klappande ljudet av händer som formar majsmjölet till små tortillas som sedan steks på en stor stekplatta. Det kan tyckas vara överdrivet att dom finns i precis varje gathörn men man inser ganska snabbt att det behövs om man ska äta ett par stycken till dagens alla måltider. Ett dussin kostar ungefär 4 kronor och det vanligaste är att dom är vita men dom finns även i svart och rött. Det är kvinnorna som ”tortillear”, det spanska ordet för verbet att just göra tortillas.

Vem är jag och vad gör jag här?

Jag kommer under dom kommande månaderna vara på IM:s partnerorganisation ACOPEDIS, som jobbar med personer med funktionsvariationers rättigheter och inkludering i samhället. I Guatemala innebär det fortfarande många utmaningar i arbetet med personer med funktionsvariationer så det ska bli spännande att få ta del av vad ACOPEDIS gör. Jag har redan haft några första möten och fältbesök och är riktigt taggad på att sätta igång med arbetet! Jag kommer att arbeta med ett av ACOPEDIS fyra projektområden som handlar om economic empowerment. Mer detaljer om mitt uppdrag kommer i nästa inlägg, men sammanfattningsvis kommer det att handla om FairTrade och organisationens lokala spar- och kreditgrupper ALAC.

IM:s praktikantprogram passar mig perfekt och jag är väldigt glad att jag har fått möjlighet att i en latinamerikans kontext få vara del av och se hur svenskt utvecklingssamarbete går till på plats. Jag är nyutexaminerad civilekonom från internationella civilekonomprogrammet i Linköping. Intresset för spanska och Latinamerika väcktes redan för 10 år sedan när jag åkte som utbytesstudent till Costa Rica och har lett till en del resor i Centralamerika, spanskstudier, utbytesstudier i Mexiko och till slut att jag har hamnat här i Panajachel.

Till sist, kul att ni har hittat till min blogg! Här kommer jag att dela med mig av reseskildringar, om min vardag i Guatemala, om roliga och jobbiga upplevelser och framför allt om mitt arbete på ACOPEDIS.

¡Bienvenidos!

Elin Morén
Utlandspraktikant, ACOPEDIS

Taggar

Mänskliga rättigheter Volontär & utbyten
Annons