nyhet av

Peru: Facket tystas inför klimattoppmötet

"Vatten till folket". Politikerna i Peru vill privatisera mer av de gemensamma vattentillgångarna, vilket både fackföreningar, bondeförbund och andra sociala rörelser motsätter sig. Foto: Fentap.
Vatten är ingen handelsvara utan en mänsklig rättighet, anser vattenverksarbetarnas fack i Peru. Inför FN:s klimattoppmöte i Lima har regeringen försökt tysta kritiken mot privatiseringarna av Perus vatten. En ”direkt attack mot fackliga rättigheter och demokrati i Peru” enligt det globala facket PSI och världsfacket ITUC.

I allt fler latinamerikanska länder säljer staten ut landets gemensamma vattentillgångar till privata företag. I Peru kämpar vattenverksarbetarnas fackförbund Fentap mot regeringens planer på att privatisera vattnet. 

Fentaps generalsekreterare Luis Isarra har i uppdrag att mobilisera fackföreningsrörelsen inför FN:s stora klimattoppmöte COP20 som äger rum i huvudstaden Lima nästa vecka.

– Vatten får inte vara en handelsvara, det är en mänsklig rättighet. Privatiseringen är ingen lösning för de problem vi har här i Peru. Vi kan se att där man har privatiserat har det inneburit att våra fackliga rättigheter har försvagats och att anställningsformerna har blivit mindre säkra, sa Luis Isarra när han intervjuades av tidningen Kommunalarbetaren i höstas.

Men bara några dagar innan det stora mötet har regeringen dragit in hans tjänstledighet och möjlighet att ägna sig åt sitt fackliga uppdrag på heltid. En ”direkt attack mot fackliga rättigheter och demokrati i Peru” enligt världsfacket ITUC och det globala facket PSI – som uppmanar alla sina medlemsförbund att delta i en protestkampanj för att Perus regering ska ta tillbaka beslutet.

Svenska Kommunal och deras nordiska samarbetsorganisation KNS stöder Fentap och fem andra fackförbund i Latinamerika i deras arbete mot utförsäljning av vatten och sanitet. 

Ville Henrik-Klemens.

Taggar

Klimat & miljö