nyhet av

Översvämningar i Burma drabbar de mest utsatta barnen

Foto: © UNICEF/Naing
Barn som lever i fattigdom står inför en "dubbel katastrof" när översvämningar drabbar Burma. UNICEF ökar sina insatser för att bemöta de akuta behoven i landet.

Burma (också kallat Myanmar) har drabbats av kraftigt monsunregn under flera veckor. Enligt landets regering har 50 personer dött och över 200 000 människor är i akut behov av hjälp, varav 60 000 är barn.

12 av Burmas 14 stater har drabbats av regnet. I en del stater saknas fortfarande uppgifter om antalet drabbade, däribland i Rakhine, där hjälpen fortfarande är begränsad på grund av översvämningar, blockerade vägar och jordskred. 140 000 barn och familjer som bor i läger i Rakhine är särskilt utsatta eftersom skyddsrum, latriner och inlärningsutrymmen är konstruerade för kortvarig användning och kommer därför skadas och förstöras på grund av regn och vindar.

– Översvämningarna slår hårdast mot barn och familjer som redan är mycket sårbara och däribland de som bor i läger i delstaten Rakhine, säger Shalini Bahuguna, vice chef för UNICEF i Burma. Utöver den omedelbara effekten kommer översvämningarna att påverka dessa familjers försörjning under lång tid framöver.

UNICEF levererar vattenreningstabletter och hygienkit till barn som drabbats av översvämningar i Sagaing, Burma. Foto: © UNICEF

Vad gör UNICEF?

Tillsammans med andra FN-organ har UNICEF ett nära samarbete med myndigheterna i Burma för att bemöta de akuta behoven hos de utsatta barnen och ge stöd. UNICEF har skickat vattenreningstabletter och hygienkit till de drabbade områdena. Bland annat har vi skickat 4500 hygienkit till Sagaing i nordväst, som är ett av de områden med flest drabbade människor. Vi har även skickat utvärderingsgrupper till de områden som går att nå för att identifiera behoven hos barn och familjer i form av vatten och sanitet, hälsovård och näring.

– UNICEF har redan hjälpt till med utdelning av vattenreningstabletter och hygienartiklar till de drabbade områdena, säger Bahuguna. Vi samarbetar med regeringen för att få ut nödmeddelanden till lokala samhällen via radio för att informera om hur man kan förebygga vattenburna sjukdomar.

Burma ligger i ett riskområde för naturkatastrofer som översvämningar, cykloner och jordbävningar. Det finns stora behov av mer resurser för att öka landets katastrofberedskap, och för att förbättra samhällets motståndskraft.

– Effekterna av dessa översvämningar ökar behovet av finansiering, särskilt för utsatta familjer och människor på flykt, säger Bahuguna. De fattigaste barnen och deras familjer drabbas hårdast, och vi måste bygga upp ett stöd så att de kan hantera dessa typer av kriser.

UNICEF tar inte semester. Vi finns på plats och kämpar för barn i katastrofer runt om i världen. Men mer pengar behövs. Ge en katastrofgåva idag.Tack.

Taggar

Katastrofer
Annons