Nya siffror visar att Naturskyddsföreningens samarbetspartners Apotek Hjärtat och MQ/Joy, som valt att ta betalt för sina plastpåsar sedan ett två år tillbaka, har lyckas minska förbrukningen av plastpåsar med omkring 60 procent.
Sedan juni 2017 är alla butiker i Sverige tvungna att informera om plastpåsars negativa miljöpåverkan. Detta som en första steg för att minska konsumtionen av engångsplast. Men Naturskyddsföreningens samarbetspartners MQ/Joy och Apotek Hjärtat tog denna miljöåtgärd ett steg längre och införde en avgift på de plastpåsar de ger ut. Det har gett ett fantastiskt resultat.
Sedan avgiften infördes för två år sedan har användningen av plastpåsar minskat drastiskt. MQ/Joy rapporterar en minskning på 57 procent färre plastpåsar, vilket motsvarar ungefär 3,7 miljoner färre påsar på två år. Det innebär så mycket som 125 ton mindre plast i omsättning. Apotek Hjärtat redovisar en 60-procentig minskning, vilket innebär ungefär 16,4 miljoner färre påsar och 112 ton mindre plast. Intäkterna från de plastpåsar som ändå säljs går bland annat till Naturskyddsföreningens arbete för natur och miljö.
– Det är en väldigt positiv utveckling vi ser hos våra samarbetspartners. Vi uppmanar fler företag att följa efter och låta intäkterna gå till stöd åt ideella organisationer. Vi vill se ett generellt krav om en avgift på alla plastpåsar i butik, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Vår användning av plast måste minska. Vi menar att den bästa kassen är den som används flest gånger och sedan läggs i återvinningen. Ta med dina gamla kassar nästa gång du handlar, av tyg, papper eller plast.
FAKTA:
Minskning av plastpåsar (1 juni 2017-31 maj 2019)
MQ/Joy
Minskning i procent: 57,2 %
I ton plast: 125,4 ton
I antal påsar: 3 748 728 stycken
Apotek Hjärtat
Minskning i procent: 60 %
I ton plast: 112 ton
I antal påsar: 16 401 438 stycken
Sju bästa tipsen om påsar och kassar
1. Den bästa kassen är den som används flest gånger
2. Välj miljökasse istället för plastpåse
3. Tygkassen bra om du använder den massor
4. Släng sopor i tunnare påsar
5. Tjocka plastkassar ingen hit
6. Bli glad av kassar som kostar
7. Hundens bajspåse kan få tummen upp
>> Läs tipsen i sin helhet här!