Fred Musimenta har fått en släng av malaria, men har kravlat sig ur sängen och tar emot oss i byn med öppna armar. Den nu pensionerade prästen kom till byn Butimba för drygt 40 år sedan.
– Då upplevde vi aldrig torka här i området, inga stormar eller starka vindar och människor dog inte av blixtnedslag. I dag sker allt detta. Och regnen som alltid varit regelbundna kommer nu vid märkliga tidpunkter, berättar han.
I takt med att allt fler människor flyttat till regionen Hoima i västra Uganda har skogen huggits ner. Fred Musimenta leder i dag byns lokala miljögrupp som bland annat återplanterar träd för att motverka utvecklingen.
– Konkurrensen om resurserna har ökat. Vi behöver träd till virke och som bränsle. Från skogen får vi också mediciner, säger han.
I arbetet får Fred Musimentas grupp stöd av NAPE, Ugandas ledande miljöorganisation och en av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer. De utbildar byborna om deras rättigheter till sin mark och till kompensation – och om de lagar som reglerar oljeverksamheten.
Lucy Mbuubi är gruppens sekreterare och berättar att hon är stolt över att vara med i Butimbas miljögrupp. Där driver hon bland annat upp nya trädplantor i miljögruppens egen plantskola.
– Jag har insett hur viktiga hållbarhetsfrågorna är och pratar om träd så fort jag får chansen, säger hon.
Samtidigt är Lucy Mbuubi orolig för att oljan inte kommer innebära några fördelar för kvinnorna i regionen. De nya jobb som kan skapas kommer inte att vara för dem, menar hon.
De senaste åren har spekulanter anlänt i regionen Hoima och övertygat fattiga människor att sälja sin mark. Det skapar ytterligare konkurrens om de lokala resurserna när befolkningen behöver tränga ihop sig på mindre markområden.
I byn Butimba, liksom i den övriga regionen, är befolkningen lågutbildad och har begränsad kännedom om sina rättigheter. De är också ovana vid att tala med myndigheterna. Tack vare byns miljögrupp och stödet från NAPE för byborna i dag en egen dialog med de som bestämmer.
Fred Musimenta förklarar att det är svårare för spekulanter att utnyttja byborna när de känner till sina rättigheter och har organiserat sig.
– Vår grupp fungerar som en fågelskrämma mot de som vill utnyttja området och köpa upp marken, säger han.
Text: Anna Axelsson och Johan Lindahl.