nyhet av

Ojämlikhet skapar ekonomisk oro - inte strejkrätten

Kristina Henschen, kanslichef LO-TCO Biståndsnämd. Foto: Maria Söderberg.
Fackföreningsmånaden pågår för fullt. Efter Världsfackets kongress i Berlin tar ILO:s konferens i Genève över. Det är viktiga frågor som står på spel för utvecklingssamarbetet, skriver Kristina Henschen, kanslichef LO-TCO Biståndsnämd.

Aldrig har världen varit mer ojämlik. Det belyser ILO:s generaldirektör Guy Ryder som talade på Världsfackets kongress i Berlin. Och han är inte ensam om denna tes. Vad är det då som sker globalt?

Enligt den omtalade franska ekonomen Thomas Piketty ökar kapitalet snabbare än den ekonomiska tillväxten. Det leder till en obalans som leder till inkomstklyftor, ojämlikhet och riskerar demokratin. Genom att studera ekonomisk ojämlikhet i förmögenhets- och inkomstfördelning konstaterar Piketty att världens inkomstklyftor är lika stora som på 1800-talet.

Den franska ekonomens budskap i den läsvärda tegelstenen Kapitalet i det 21:a århundradet är helt enkelt att nuvarande ekonomiska modeller inte fungerar. En liten skara av väldigt rika människor samlar alldeles för mycket rikedomar på hög. Det skapar i sin tur ekonomisk instabilitet, och måste därför regleras. En nödvändig åtgärd är en progressiv förmögenhetsskatt och progressiv inkomstskatt, hävdar Piketty.

De växande klyftorna och orättvisorna diskuterades givetvis på Världsfacket ITUC:s kongress i Berlin under förra veckan. 1 500 fackföreningsdelegater från hela världen pratade om ojämlikhet, vikten av schysta jobb, organisering och mänskliga rättigheter i arbetslivet.
"Allt vi trott på om utveckling i världen har varit fel", konstaterar en av facklig företrädare under en paneldebatt om utvecklingssamarbete och hållbara jobb.
"Vi trodde att tillväxt sipprar ned och gynnar alla. Nu vet vi att så är det inte. Och nu ökar ojämlikheten i hela världen."

Världsfackets kongress avslutades med att sittande generalsekreterare Sharan Burrows fick förnyat förtroende ochoch LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson valdes till viceordförande i Världsfacket. Många av världens fackföreningsrepresentanter fick sedan pusta ut i majvärmen innan det var dags att rusa vidare till nästa viktiga händelse, den flera veckor långa ILO-konferensen i Genève.

Svenska fack, tillsammans med LO-TCO Biståndsnämnd och andrabistånds- och mänskligarättighetsorganisationer, har nyligen offentligt kritiserat Sveriges hållning för några av de allra mest utsatta grupperna, migranterna. Sverige har inte skrivit under ILO:s konvention 189 om rättigheter för hushållshållsarbetare – världens största yrkesgrupp – varav ett stort antal är migranter och ofta mycket utsatta. Sverige är också ett av de länder som hittills varit negativa till det bindande protokoll som ska komplettera och modernisera ILO:s konvention 29 mot tvångsarbete, och som världens ILO-länder ska rösta om i juni.

Inom ILO-samarbetet står även strejkrätten på spel. Världsfackets avgående ordförande Michael Sommer klargjorde den fackliga positionen under kongressen: ”Aldrig någonsin kommer vi tillåta någon begränsa vår rätt till att strejka. Vi kommer att kämpa för detta till slutet.”

Strejkrätten är central för maktbalansen på arbetsmarknaden. Utan den är arbetstagarnas möjligheter att kräva sina mänskliga rättigheter och rättvisa löner väldigt små.  Konsekvensen blir med stor sannolikhet ännu större inkomstklyftor och fortsatt ekonomisk oro i världen, och naturligtvis, ännu större utmaningar för det viktiga utvecklingssamarbetet.

Kristina Henschen, LO-TCO Biståndsnämnd.

Taggar

Demokrati
Annons