Nytt projekt för dig som vill ha en karriär inom global utveckling

Sök till projektet 'Brobyggande arbete' för höstterminen 2024 och stärk ditt CV med värdefulla erfarenheter och ett Youthpass-certifikat. Foto: Unsplash
Jobba

Vill du börja arbeta inom den svenska utvecklingssektorn? Sök till projektet "Brobyggande arbete" för höstterminen 2024. Genom utbildning, workshops och studiebesök kommer du få kunskap och bygga nätverk för att söka jobb inom internationell utveckling och politik. 

Under höstterminen deltar du i tre temaperioder som ger dig verktyg och erfarenheter inom olika delar av internationell utveckling och politiskt engagemang. Du kommer att besöka ambassader, myndigheter och politiska aktörer. Du deltar även i LinkedIn-workshops och optimerar ditt CV och personliga brev för ansökningar inom EU, FN och Utrikesdepartementet. Dessutom får du fördjupad kunskap om ungdomars rättigheter, mänskliga rättigheter och EU. Alla deltagare får ett EU-utgivet Youthpass-certifikat som bevis på sitt deltagande i projektet.

Låter detta som något för dig? Läs mer och ansök här!

Projektet arrangeras av ungdomsorganisationen Ung i Världen. Vi ställde några frågor till Mona Ghasemi och Klara Eklund som båda är ordförande för organisationen.

Varför driver Ung i världen det här projektet?

Vi har sett hur konkurrensen inom utvecklingssektorn blivit tuffare och mindre representativ, särskilt avseende ålder och ursprung. För unga som vill påbörja en karriär efter examen har det blivit en stor utmaning att nå sina drömmar, särskilt om man saknar rätt kontaktnätverk, socioekonomisk bakgrund eller verktyg. Därför ser vi ett behov av att skapa ett nätverk, gemenskap och utbildning för ungdomar som vill ta sig in i denna sektor.

Hur kommer det sig att ni särskilt uppmanar personer med direkt eller indirekt migrationsbakgrund att ansöka?

Majoriteten av oss som startade detta projekt har en indirekt migrationsbakgrund; våra föräldrar kom till Sverige som flyktingar eller genom migration med hopp om bättre möjligheter och ett bättre liv. Vi har själva upplevt hur ensam resan mot att förverkliga sina drömmar kan vara. Det är exempelvis konstaterat att icke-vita svenskar möter större svårigheter att ta sig till intervjuer på grund av sitt namn, ursprung eller religion. Dessa personer kommer inte heller ofta från akademiska hushåll med starka nätverk, vilket skapar ytterligare hinder att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi som har startat detta projekt har upplevt att ett nätverk, rätt verktyg och mentorskap hade underlättat dessa svårigheter betydligt. Därför uppmuntrar vi särskilt personer med direkt eller indirekt migrationsbakgrund att ansöka till projektet. Vi hoppas att detta program kan skapa en trygg miljö för dessa ungdomar där inspiration, drömmar och nätverk kan utvecklas.

Varför är det viktigt att öka mångfalden inom den svenska utvecklingssektorn?

Att öka mångfalden inom den svenska utvecklingssektorn är avgörande för att skapa mer inkluderande och hållbara lösningar på globala utmaningar. Genom att involvera människor med olika bakgrunder och erfarenheter kan vi bredda perspektiven, främja innovation och möjliggöra att utvecklingssektorn speglar verkligheten något mer. Dessutom så har en mångfaldig sektor förmågan att attrahera en bredare talangpool, vilket är avgörande för att säkra de mest kvalificerade och varierade kandidaterna. Mångfald bidrar också till social rättvisa genom att ge de som traditionellt har varit underrepresenterade, en röst och lika möjligheter att delta. Detta stärker inte bara sektorns legitimitet och förankring lokalt, utan också Sveriges roll som en global ledare inom mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Hur går ansökan till?

För att ansöka till projektet börjar du med att läsa igenom informationen på vår hemsida. Alla resor och kostnader för detta projekt är kostnadsfria. Ansökan är öppen från den 19 augusti till den 19 september 2024. Efter att ansökningsperioden har stängt kommer vi noggrant att granska alla ansökningar. Efter granskningen kontaktar vi samtliga sökande via mejl och meddelar ifall de har kommit med eller inte.

För att anmäla dig till projektet behöver du säkerställa att du uppfyller följande kriterier:

  • Du är mellan 18 och 30 år (född tidigast 1994 och senast 2006).
  • Du bor eller studerar i Stockholm, Göteborg eller Malmö.
  • Du är medlem i Ung i Världen. Medlemskapet är kostnadsfritt. Bli medlem här.
  • Du har ett intresse för globala utvecklingsfrågor.
  • Du kan delta fysiskt vid tre tillfällen under följande perioder:
    - Nätverkande och karriärutveckling: 18–19 oktober, Stockholm.
    - Inkluderande demokrati: 13–16 november, Skellefteå.
    - Politiskt engagemang: 28–29 januari, Stockholm (preliminärt).

Om du uppfyller alla kriterier kan du anmäla dig via hemsidan. Länken till ansökan och mer information finns här.

Taggar

Bistånd & utveckling Demokrati Mänskliga rättigheter
Annons