Ekonomisk kris i Zimbabwe och Namibias regering uppmanas införa khoisanspråk i skolor.
Namibias regering uppmanas införa khoisanspråk i skolor
Afrikagruppernas partnerorganisation Women’s Leadership Centre (WLC) anordnade för några veckor sedan samtalet “Speaking for ourselves: Voices of young San women”. Syftet med samtalet var att kvinnor och flickor från sanfolket tillsammans skulle kunna identifiera de utmaningar och behov som finns för att säkerställa deras rättigheter. Ett konkret förslag som kom fram under mötet var att regeringen bör införa khoisanspråk i skolor. En av deltagarna Anita Dinyando frågade: ”Vi har inte vårt språk i skolor och de unga tycker att det är svårt när de börjar skolan. Andra etniska gruppers språk lärs ut i skolor. Varför finns inte khoisanspråken i skolor på samma sätt som andra etniska gruppers språk?” Regeringen erkänner allas rätt till utbildning, men deltagaren Magret Kamba menar att regeringen gör lite för att säkerställa denna rättighet för sanfolket.
Vill du vara med och stödja WLC i deras viktiga arbete? Swisha valfritt belopp till Afrikagrupperna på 900 33 77!
Läs mer: Calls for introduction of Khoisan languages in schools
Ekonomisk kris i Zimbabwe
En ny ekonomisk kris ser ut att eskalera i Zimbabwe. Landet bär en historia av ekonomiska kriser och hyperinflation med den senaste stora krisen 2008. Basvaror som bland annat vatten på flaska och öl saknas, men det mest oroande är att det råder brist på medicin. En medborgare Bridget Chikwimba berättar: “jag köpte samma allergitabletter för en dollar förra veckan, idag kostar de 13.” Landets Retail Pharmacists Association bedömer bristen av medicin som allvarlig. Fackliga ledare och aktivister gick i förra veckan ut på gatan för att protestera mot den eskalerande krisen, men blev stoppade av polisen. Protesterna gällde även den nya transaktionsskatten som infördes i början av oktober månad. Landets arbetarrörelse är kritisk till införandet. “Den nya skatten är ett sätt att förklara krig mot de fattigaste medborgarna i landet.” förklarar den tidigare finansministern Tendai Biti.
Läs mer: Zimbabwe spiraling into its worst economic crisis in a decade
Black market fuel sales and fear: Zimbabwe faces economic fallout
Författare uppmanar till #MeToo i Zimbabwe
Författaren Tsitsi Dangarembga, känd för romanen Nervous condition och aktuell med boken This Mournable Body, uppmanar Zimbabwes invånare att starta ett eget #MeToo. Hon berättar om sina egna försök till att starta en kampanj för att belysa det förtryck kvinnor utsätts för. ”Jag vill prata om min egen historia av förtryck som stal åtta år av mitt liv. Jag vill vara en av de människorna som står under belysningen av #MeToo.” berättar hon. På grund av avsaknad av finansiering, stöd från civilsamhällesgrupper och motviljan hos familjer att låta deras döttrar tala ut har hennes försök till en kampanj och rörelse inte tagit fart.
Läs mer: Zimbabwe needs #MeToo moment, says acclaimed author Dangarembga
Läs mer om #MeToo i södra Afrika: Vem nås av #metoo och vems röst hörs?
Valresultat efter kommunalval i Mocambique
Den tionde oktober gick Mocambiques medborgare för att rösta i kommunalvalet. Det preliminära valresultatet visar att Frelimo vunnit i 44 av de 53 kommunerna. Mozambique Democratic Movement (MDM) ser ut att bli valets förlorare då de tycks förlora ledningen i Quelimane till Renamo. Kampanjen inför valet uppges ha varit förhållandevis lugn. Samtidigt har det kommit klagomål från Renamo att representanter från Frelimo bröt sig in i byggnaden där rösterna räknades i Moatize för att ändra utkomsten. I vissa kommuner är det enbart 1 procent som skiljer Frelimo och Renamo åt.
Läs mer: Mozambique: Frelimo Wins Maputo, Tete; 4 Paper-Thin Wins By Frelimo Being Contested