nyhet av Läkare Utan Gränser

Vi tvingas lämna tiotusentals patienter i Burma

En aidspatient får vård på en öppenvårdsmottagning i Kachin, en av de stater i Burma där Läkare Utan Gränser tvingas upphöra med sin verksamhet. Foto: MSF
Regeringen i Burma har beordrat den holländska sektionen av Läkare Utan Gränser att upphöra med all verksamhet i landet. Sektionen ansvarar för många viktiga projekt i landet. Vi är djupt chockade över detta ensidigt tagna beslut och mycket bekymrade att vi inte längre kan behandla tiotusentals patienter.

Regeringens beslut kommer att få förfärliga konsekvenser för många människor. Sedan i fredags får 30 000 hiv- och aidspatienter och mer än 3 000 tuberkulospatienter inte längre den vård och de livräddande mediciner de behöver. För första gången under de 22 år vi har varit verksamma i Burma tvingades vi stänga våra kliniker och hälsoinrättningar i delstaterna Rakhine, Shan och Kachin.

Tiotusentals drabbas

I Rakhine kan vi inte längre erbjuda primärvård till tiotusentals människor som bor i internflyktingläger och i isolerade byar. Vi kan dessutom inte längre skicka vidare patienter till sjukhus, akutmottagningar och statliga hälsoinrättningar eller erbjuda hjälp med familjeplanering, mödra- och barnavård.

Det finns ingen annan medicinsk, humanitär organisation som arbetar så omfattande i landet som Läkare Utan Gränser. Vi har den erfarenhet och infrastruktur som krävs för att erbjuda sjukvård för at rädda liv.

Behandlar alla människor

Under de mer än två decennier som vi har varit på plats i Myanmar har Läkare Utan Gränser visat att vi behandlar alla människor som behöver vård – oavsett ras, religion, kön, sjukdom eller politisk tillhörighet. Våra insatser styrs av medicinsk-etiska principer, och av neutralitet och opartiskhet.

Sedan 2004 har Läkare Utan Gränser behandlat över en 1,2 miljoner malariapatienter enbart i delstaten Rakhine där sjukdomen är mycket utbredd. För malaria, liksom hiv/aids och tuberkulos, existerar inga etniska gränser.

Vår holländska sektion för diskussioner med regeringen i Burma om att kunna återuppta vårt arbete och om att vår personal får tillstånd att hjälpa människor över hela landet.

Taggar

Krig & fred Hälsa