nyhet av Afrikagrupperna

Tyskland erkänner folkmordet i Namibia

Efter att ha försökt att dölja alternativt ‘glömma’ folkmordet på Herero- och Namastammen i Namibia, då Tyskland utförde 1900-talets första systematiska utrensning, så har Tyskland nu i juni gått med på att erkänna och be om ursäkt för massakern som tog plats under Tysklands kolonisering av Namibia mellan åren 1884 till 1915.

Folkmordet var en följd av att försöka kväva upproret och motståndsrörelsen mot den tyska kolonialmakten. Mellan åren 1904 till 1908 uppskattar man att 100 000 från Hererostammen och 10 000 från Nama-folket ska ha dödats av tyska trupper.

Namibier dödades systematiskt i koncentrationsläger, samtidigt som kvinnorna i lägren tvingades att gräva upp skallar av sina döda som sedan skickades till Tyskland för att undersökas av forskare.

I det nya Nationalmuseét i centrala Windhoek kan man se starka målningar av de liv som togs under massakern, ihop med hjältar som fortsatte att kämpa mot den tyska kolonialmakten. Här i Namibia, har man inte haft privilegiet att glömma.

Trots uttalandet om att Tyskland nu formellt ska be om ursäkt efter ett drygt århundrade av tystnad, så vet man inte riktigt när det kommer att ske. Dock så håller både den tyska och namibiska staten på att försöka fastställa villkoren för ursäkten.

En fråga som kvartstår handlar om kompensation för traumat Namibia genomled. Tyskland har dock tagit avstånd och menar att kompensation inte finns på dagordningen och hänvisar till utvecklingsbistånd Namibia mottagit av Tyskland sedan frigörelsen.

Taggar

Mänskliga rättigheter