nyhet av

”Tänk, någon bryr sig om vad som sker i min mage!”

Barnmorskan Laxmi hjälper gravida kvinnor som Hajira vid hälsokliniken i den avlägsna byn Kalika Khetu. Foto: Håkan Elofsson.

Samarbetet mellan UNICEF och M-magasin, som inleddes 2008, har hittills inbringat över tio miljoner kronor till UNICEFs arbete. Pengarna har bland annat gått till att stödja barn och kvinnor i Nepal, som barnmorskan Laxmi och gravida Hajira, i avlägsna Kalika Khetu.

Högt uppe bland bergen i Nepal ligger byn Kalika Khetu. Här på hälsokliniken finns vård till undernärda barn och sjuka i området. I Nepal är det en utmaning att få fler kvinnor att komma till en hälsoklinik när det är dags att föda, något som är långtifrån självklart.

Hälsokliniken i Kalika Khetu är ett centrum för kunskap, hjälp och före­byggande arbete. Hit vill man få gravida kvinnor att komma för både under­sökning och förlossning eftersom både barn- och mödra­dödligheten är alldeles för hög. Man arbetar också med familje­planering.

Laxmi undersöker Hajira Nepali som är gravid med sitt tredje barn. Foto: Håkan Elofsson.

För att få bukt med åratal av infektioner, barnadödlighet och svåra för­loss­ningar i hemmen bestämde man på kliniken att göra något aktivt för att bryta traditionen med hemmafödslar. Genom att dela ut penga­bidrag och baby­kläder får man kvinnorna att komma till kliniken under graviditeten. På så sätt får kliniken möjlighet att göra en hälsokontroll inför förlossningen och övertyga de blivande mammorna att föda på kliniken.

Barnmorskan Laxmi brinner för bättre villkor för flickor och kvinnor

Barnmorskan Laxmi Maya Acharya fick sitt intresse för att skapa bättre förhållanden för födande flickor och kvinnor från sin mamma. Mamman jobbade som volontär i byn och Laxmi fick följa med och ansikte mot ansikte möta den utsatta fattigdomen.

De går till de mest avlägsna byarna och identifierar gravida som borde föda på kliniken.

Volontärerna arbetar gratis men får träning och utbildning. De går till de mest avlägsna byarna och identifierar gravida som borde föda på kliniken. Och informerar om att det är viktigt att de kommer i tid eftersom de dåliga vägarna gör att det tar lång tid att ta sig dit.

I frivilligarbetarnas uppgifter ingår också att följa med den födande mamman – det är inte ovanligt att de föder på vägen – och vara med på kliniken.

– Vi har inte råd att ge smärtlindring, men vi ger dem massage och andas med dem. Vi erbjuder en ren säng och en barnmorska på plats. Blir det komplikationer så skickas kvinnan vidare, det har vi möjlighet till, säger Laxmi.

Hajira Nepali arbetar med att städa på kliniken. Hon är gravid med tredje barnet och för henne känns det som en lyx att få bli undersökt av Laxmi.

– Tänk, någon bryr sig om vad som sker i min mage, säger Hajira.

Läs mer om projektet på UNICEF:s hemsida.

Taggar

Hälsa