nyhet av Läkare Utan Gränser

SYRIEN: Läkare Utan Gränsers fem bortförda medarbetare släppta

Läkare Utan Gränser fortsätter att driva vårdinrättningar på olika platser i norra Syrien, men säkerhetsläget gör det ytterst svårt att arbeta. Foto: MSF
Läkare Utan Gränser bekräftar att de fem medarbetare som fördes bort i Syrien i början av januari har släppts. Vi fördömer bortförandet som tvingat oss att permanent stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien och lämnat 150 000 människor utan tillgång till sjukvård.

Den 2 januari 2014 blev fem medarbetare bortförda av en beväpnad grupp i norra Syrien där de arbetade med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten. Tre medarbetare i gruppen släpptes den 4 april och två släpptes igår.

– Den enorma lättnaden över att våra medarbetare är fria och i säkerhet blandas med ilska över förövarnas hänsynslösa agerande, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

 

150 000 utan vård

– Bortförandet av hjälparbetare får direkta konsekvenser för den redan hårt krigsdrabbade syriska befolkningen eftersom det leder till att den humanitära hjälpen minskar. Över 150 000 människor i Jabal Akkrad-regionen har nu berövats den tillgång till sjukvård som de hade tidigare tack vare Läkare Utan Gränser.

Under 2013 genomförde Läkare Utan Gränsers medarbetare 521 operationer, 36 294 medicinska konsultationer och 400 förlossningar vid de tre sjukvårdsinrättningarna i området.

Läkare Utan Gränser fortsätter att driva vårdinrättningar på olika platser i norra Syrien, men säkerhetsläget gör det ytterst svårt att arbeta. Sjukhus och kliniker attackeras och bombas och personal har dödats och hotats av beväpnade grupper. På andra platser i Syrien har brist på säkerhet och avsaknaden av officiellt tillstånd hindrat Läkare Utan Gränser från att upprätta medicinska hjälpinsatser.

– Denna händelse är ett bevis på den fullständiga bristen på respekt för civila i hela Syrien i dag, säger Joanne Liu. Miljoner människor i Syrien är beroende av hjälpinsatser för att överleva.  Ändå förkastar en del av de väpnade parterna i konflikten själva grundtanken med oberoende humanitär hjälp.

– Egentligen borde vi just nu i Syrien ha en av de största hjälpinsatserna i vår 40-åriga historia, med tanke på de enorma hjälpbehoven. Men i den nuvarande situationen är det omöjligt.

Ordföranden för Läkare Utan Gränser i Sverige, Monika Oswaldsson, säger:

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en svår prövning för alla inblandade, inklusive familj och vänner, och vi är mycket lättade över att alla nu är i säkerhet.

 

Tackar för visat stöd

Läkare Utan Gränser vill tacka alla för visat stöd och respekt för våra kollegor och deras familjer. Vi är även tacksamma för den respekt och förståelse som medierna visat under dessa svåra månader.

Vi ber allmänheten och medier att bibehålla denna respekt gentemot våra medarbetare och deras familjer och vänner. Av hänsyn till våra fem medarbetare kommer Läkare Utan Gränser inte att avslöja deras identitet eller kommentera andra detaljer kring händelsen.

Taggar

Krig & fred Hälsa