Nyhet av Union to Union

Stort bakslag för textilindustrin i Bangladesh

Foto: IndustriALL.

Tusentals textilarbetare i Bangladesh har sparkats och fackligt aktiva har åtalats eller fängslats. Poliser i Bangladesh har även inlett ett massgripande av fackliga ledare de senaste två veckorna och har hittills gripit 11 stycken i huvudstaden Dhaka.

- Jag är djupt oroad över den behandling som arbetare och fackligt aktiva möter från polis och myndigheter när de utför sin fulla rätt att protestera mot arbetsvillkor och låga löner, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe, i ett brev till landets statsminister.

Bangladesh textilarbetares löner på 68 dollar i månaden är de lägsta i världen. Det motsvarar ungefär 600 kronor i månaden. Eftersom kostnaderna för boende och andra livsviktiga nödvändigheter demonstrerar nu arbetstagarna för högre löner. Fabriksägare i landet har tydligt motsatt sig att höja minimilönerna och efter en demonstration den 12 december grep polisen massor av arbetstagare.

Historiskt sett har Bangladesh en mörk historia när det kommer till angrepp mot landets oberoende fackföreningar i landet. Mord, misshandel, tortyr och dödshot har förekommit mot fackligt aktiva. Enligt det globala facket IndustriALL vågar arbetstagare inte komma tillbaka till sina arbeten, av rädsla för att bli gripna.

- Regeringens kränkningar av textilarbetare får inte fortsätta. IndustriALL kräver att regeringen släpper de arbetstagare och fackliga representanter som har gripits. Gripandena kommer inte heller att tysta oss, arbetstagare har rätt att organisera sig och måste få en värdig lön. Genom att kränka mänskliga rättigheter i arbetslivet riskerar regeringen att förlora landets viktiga textilindustri, skriver IndustriALL:s generalsekreterare, Valter Sanches på deras hemsida.

Taggar

Mänskliga rättigheter