av Naturskyddsföreningen

Sköna tips för gröna hjärtan

Nyhet

Fira din kärlek som en riktig miljö-romantiker! Varför inte ge bort en kärleksförklaring till skogen eller bjud på en energismart dejt? Vi ger dig tipsen som sprider kärlek och omtanke omkring dig, både till dina medmänniskor och till planeten.

1. Bli en eko-romantiker

Bara i Sverige såldes 5 miljoner rosor till Alla hjärtans dag 2015. Rosorna odlas ofta i andra delar av världen, i länder som är fattiga. Här besprutas odlingarna många gånger hårt med bekämpningsmedel som förorenar vattnet och naturen runt omkring. Arbetarna kan drabbas av andningsproblem, astma och hudskador.

Ekologiskt odlade blommor finns knappt, men om vi är många som frågar efter dem kommer fler producenter ställa om. Eller varför inte uppvakta din käresta med en svenskodlad miljömärkt tulpan?

2. Bjud på en energismart dejt

Har du hittat en dejt till dagen? Grattis! Vi har tipsen som skapar myset och stämningen, och en dejt som bidrar till en lite bättre planet. Är inte det kärlek på riktigt? Allt du behöver veta finns här.

3. Ge en kärleksförklaring till trädet

En ros kanske står i en vecka men ett träd kan stå i 500 år. Deras rötter håller jord och fuktighet på plats så att jorden inte rinner bort eller torkar ut. På deras grenar bygger fåglar bo och deras bark är hem för myriader av insekter. Med vår insamling skyddar du värdefulla skogar så de får bli gamla. Visa din kärlek genom att rädda skog!

4. Gör som finnarna – fira vänskapen

I Finland firas den 14 februari ystävänpäivä – vändagen. Då uppmärksammas vänskapen istället för romantiken. Så gör som våra grannar i öst - bjud ut en vän på en frisk naturpromenad eller ge en kram till någon som sällan får en!

5. Fira med ekogodis och choklad utan palmolja

Ekologiskt godis och choklad utan palmolja är givet om du också vill visa kärlek till planeten.

6. Dela mer än bara kärleken

En kärleksfull handling mot planeten är att inte konsumera så mycket utan att istället dela, låna och byta. Delningsekonomi kallas den här nya folkrörelsen. Vi har precis gett ut boken Ägodela – Köp mindre, få tillgång till mer – som ger vägledning till hur du kan omfamna denna nya miljösmarta livsstil. Läs mer och beställ boken Ägodela här!

7. Ge bort en gåva till din stora kärlek

Brinner din partner för någon särskild fråga? Vi har massor av gåvor i olika ämnen som kan göra din engagerade partner glad. Du kan hjälpa havet, bina, klimatet och flera andra sakfrågor vi jobbar med! Hitta den perfekta gåvan för din partner som gör skillnad.

Taggar

Klimat & miljö