nyhet av

Ny rapport om Sveriges politik för global utveckling

Världens fattiga får ta konsekvenserna av regeringens bristande förmåga att hantera konflikter mellan olika politiska mål. I stället för att gynna utvecklingsländerna, riskerar beslut inom bland annat handels- och skattepolitiken att motverka fattigdomsbekämpning. Nu måste regeringen göra ett förnyat åtagande för PGU och lägga ansvaret på högsta politiska nivå. Det säger organisationerna bakom Barometer 2014.

Barometer 2014 mäter trycket på Sveriges politik för global utveckling (PGU). I rapporten utvärderar och betygsätter ett antal organisationer regeringens förmåga att leva upp till målet att alla politikområden ska bidra till en rättvis och hållbar global utveckling.

Lyft fattigdomsbekämpningen

Rapporten visar på flera framsteg, men konstaterar samtidigt att fattigdomsbekämpning väger lätt i många politiska beslut. Förutom politisk vilja, saknas ägarskap och kunskap om hur PGU ska genomföras i praktiken.

- Sveriges PGU är både unik och viktig, men tyvärr diskuteras dess genomförande alldeles för lite, säger Kristina Henschen, kanslichef för LO-TCO Biståndsnämnd som är en av organisationerna bakom Barometern. Rapporten är därför viktig för att diskutera vad de olika politikområdena, exempelvis svensk handelspolitik och svenskt bistånd, kan göra för en hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning i världen.

Företags ansvar 

Ett nytt område för årets rapport är företag och mänskliga rättigheter, där organisationerna identifierar flera målkonflikter. Ett exempel är  EU-parlamentets utformningen av lagförslaget om obligatorisk hållbarhetsredovisning i EU, som i sig är ett viktigt verktyg för att förbättra företagens processer för att stärka mänskliga rättigheter. Men medan förslaget tycker att miljöfrågorna ska vara obligatoriska, är skrivningarna kring de sociala frågorna som jämställdhet, arbetsvillkor, social dialog, fackliga och andra mänskliga rättigheter, mer frivilliga.

- Det här är inte bra, med tanke på att de sociala frågorna redan halkat efter miljöfrågorna i företagens hållbarhetsredovisningar. Det hade behövts en lika stark skrivning för alla områden, skriver Elisabeth Åberg, CSR-expert på Unionen i bloggen Unionen Opinion.

Taggar

Bistånd & utveckling