Nyhet av Kristna Fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen medföljer Eliécer Arias

Eliécer Arias.

Den 26 maj när Eliécer Arias från Kristna Fredsrörelsens medföljda organisation Söner och döttrar för det historiska minnet och mot straffrihet, väntade på bussen på en station i södra Bogotá blev han omringad och fotograferad av uniformerad polis.

När Eliécer klev in på busstationen kom sex poliser fram och ställde sig runt honom, de visiterade samt fotograferade honom men ingen av dem bad att få se hans idenfikationshandlingar eller gav någon förklaring till deras agerande. Eliécer oroar sig nu över vilken anledningen till att polisen tog dessa foton kan vara och vad de tänker använda dem till. Han vände sig därför till Kristna Fredsrörelsen i Bogotá som medföljde honom för att anmäla händelsen.

Eliécer kommer ursprungligen från Kankuamo, ett urfolksområde nära Valledupar i regionen Cesar som ligger i nordöstra Colombia. Det är ett område med stark paramilitär närvaro och flera av Eliécers familjemedlemmar har mördats eller försvunnit. Han har sedan 2010 kämpat för att synliggöra de här frågorna och stöttat familjemedlemmar till försvunna personer i olika sammanhang. Hans engagemang har gjort honom till en välkänd människorättsförsvarare, men på grund av hans arbete har han också fått motta flera hot ifrån de som inte vill att frågorna synliggörs. Hot som också har gjort att han till slut sett sig tvungen att flytta från sitt hem i Kanakuamo, till huvudstaden Bogotá.

För två år sedan blev Eliécers bror bortförd av polis i Valledupar, de tog med honom långt utanför staden där de sedan lämnade honom utan förklaring. Några veckor senare publicerades bilder på personer som enligt polisen var misstänkta utpressare och bedragare, där en av bilderna föreställde Eliécers bror. Han blev senare arresterad och sitter nu fängslad i ett högriskfängelse i Valledupar, utan att vare sig någon rättegång eller juridisk prövning har skett.

Efter det som hände hans bror är Eliécer nu mycket oroad för sin egen situation och säkerhet, och vad de bilder som polisen tog på honom kan användas till. Han tror även att det faktum att han tillhör en av urfolksgrupperna i Colombia är av betydelse på grund av att han då tillhör en särskilt utsatt minoritet. Eliécer har tidigare haft liknande incidenter med polisen men av rädsla för repressalier han han förut valt att inte anmäla händelserna.

Kristna Fredsrörelsen fortsätter att medfölja och stötta Eliécer och håller sig uppdaterade om hans fall.

Taggar

Mänskliga rättigheter