nyhet av

Kända röster guidar ungdomar i Sveriges första app mot rasism

19 februari lanseras applikationsspelet Reality Check, som är Sveriges första app mot rasism. Appen består av ett upplevelsebaserat spel och är utvecklat för att utmana fördomar och normer.

Reality Check är ett upplevelsebaserat spel där användaren tilldelas en fiktiv identitet och följer samma person under fem dagar. Utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar ges användaren möjlighet att välja mellan olika utfall under spelets gång.

Scenerna i spelet baseras på intervjuer och händelser som organisationerna bakom projektet samlat in, bland annat under besök på skolor i Motala, Stockholm, Göteborg och Helsingborg.

Bland de som lånat ut sina röster till karaktärerna i spelet hittar vi artisten och aktivisten Maxida Märak och tv-profilen tillika spelexperten Paula Fenjima Manrique.

Under spelets gång kommer spelaren även få pop-up fönster med fakta om allt från Sveriges rasistiska historia till tips om vad en kan göra för att motverka rasism och annat intressant som kan hjälpa oss att förstå rasismens mekanismer.

Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro.
- Tjej, 19 år

–Syftet med Reality Check är att visa barn och ungdomar hur det kan kännas att bli dömd utifrån sitt utseende och med detta starta en diskussion om hur vi bemöter varandra i samhället. Spelet är öppet för alla men vi har en särskild förhoppning om att skolor kommer använda sig av materialet, säger Irupé Pozo Graviz, projektledare på Teskedsorden.

Vi vill att när användaren har spelat klart ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs. 

–Vi arbetar ständigt för att skapa ökad tolerans och respekt i samhället, därför är det självklart för oss att utvidga vårt arbete till fler plattformar. Med den här appen får vi möjlighet att nå ut till fler människor med vårt viktiga budskap, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare på Teskedsorden.

Tre snabba frågor till Theo

Theo har lånat ut sin röst till den fiktiva karaktären Malcolm i Reality Check.

Theo, hur kändes det att vara röst till en fiktiv person?
– Det var väldigt kul, jag hoppas att jag får göra mer uppdrag av det här slaget i framtiden.

Har du lärt dig något under arbetet med appen?
– Svårt att välja något specifikt, men jag kan säga att det här kommer bli årets mest lärorika spel!

Vad tror du att andra i din ålder kan lära sig av Reality Check?
– Tror en kan lära sig allt och lite till. Spelet kan hjälpa människor att se livet från olika perspektiv, och det kommer nog göra folk mer förstående och ge dem fler sätt att hantera jobbiga situationer på.

Reality Check finns tillgängligt för kostnadsfri nedladdning i App Store och GooglePlay.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons