Världen av RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Imorgon tar världen ställning för aborträtten

RFSU:s ordförande Hans Linde #ståuppföraborträtten

Rätten till en säker och laglig abort är långt ifrån självklar idag och utvecklingen går på en del håll bakåt. 28 september infaller den internationella aborträttsdagen där människor världen över står upp för rätten till en säker och legal abort. Under dagen händer en hel del, även här i Sverige.

En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort fortfarande är förbjudet. Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter.

- Abortfrågan är mer aktuell än någonsin då den faktiskt är hotad på flera håll i världen. Genom att ge flickor och kvinnor rätt att bestämma om de vill avbryta en oönskad graviditet får de en större möjlighet att bestämma över sitt framtida liv. Både dödsfallen, skadorna och fattigdomen skulle minska, säger Hans Linde RFSU:s förbundsordförande.

Global Day of Action for Safe and Legal Abortion - det här händer:

Sverige

RFSU startar en digital kampanj tillsammans med andra organisationer, kända profiler och politiker. Många starka influencers kommer att göra statements i digitala medier under hashtagen #Ståuppföraborträtten.

Europa

I Europa äger flera fysiska och digitala manifestationer rum inför och under den 28 september. RFSU:s systerorganisation i Frankrike, Planning Familial, har startat ett upprop för att rätten till säkra aborter. Uppropet med alla underskrifter kommer att överlämnas till representatner för EU-parlamentet i Bryssel den 28 sept kl 17.30 (facebookevent här.) Läs mer om uppropet här.

Världen

Flera länder i flera världsdelar genomför aktioner och aktiviteter denna dag: Filippinerna, Nepal, Venezuela och Nigeria. Läs gärna mer här

Fakta om aborträtten i världen

I stora delar av världen är tillgång till abort begränsad. De som främst riskerar sina liv och sin hälsa är de som redan lever i fattigdom och bor i länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Det är väl känt att osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten i världen, men få aktörer inom biståndet arbetar med frågan på grund av dess politiska känslighet. Bland kvinnor som inte får göra abort på en klinik och tvingas att ta saken i egna händer förekommer rent desperata metoder. Att använda innanmätet i en bläckpenna, äta krossat glas eller äta stora mängder klorokinin (malariamedicin) är några av sätten. De som drabbas hårdast av abortförbud och främst riskerar sin hälsa och sitt liv är unga och fattiga kvinnor. Det beror på att de oftast inte har ett annat val än att göra en osäker abort. De har också svårare att få hjälp med vård efter ingreppet. Se gärna RFSU:s animerade film om aborträtten.

Vi ser just nu en politisk utveckling som slår hårt mot kvinnors rättigheter globalt, med ytterligare åtstramningar. Det finns även hot mot aborträtten närmare Sverige. Här är några av de saker som skett nyligen:

  • USA har dragit in allt bistånd till organisationer som utför aborter. Beslutet, som kallas Global Gag-rule innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder som till exempel Sverige. Detta kommer få förödande konsekvenser för framförallt fattiga kvinnor och flickor globalt.
  • I Spanien 2014 försökte makthavarna att minska tillgången till abort.
  • I Polen var ett totalförbud på gång 2016.
  • I bland annat Italien är vårdvägran vanligt vilket gör att de som behöver göra abort har svårt att få hjälp då vårdpersonal kan vägra att utföra aborter.
  • I USA försöker nu Kentuckys guvernör försöker stänga ned delstatens sista abortklinik. Redan idag omringas kvinnorna som kommer dit av abortmotståndare som försöker övertala dem att låta bli.
  • I ett uppmärksammat rättsfall i Sverige försöker en barnmorska få rätt att vägra utföra aborter.

Samtidigt finns det starka och positiva motkrafter. I Polen demonstrerade fler än 100 000 mot förslaget om ett totalt abortförbud och det lades på is. Och flera länder har lovat att försöka att täcka igen delar av det budgethål som försvunnit i och med Trumps införande av Gag Rule. I Chile lyftes nyligen totalförbudet mot abort tack vare envisa aktivisters arbete.

Taggar

Hälsa Jämställdhet