nyhet av Act Svenska kyrkan

I dag firas romernas nationaldag

Foto: Ewa Almqvist/IKON
I dag, den 8 april, firar romerna Internationell dag i hela världen. I Uppsala firas den med en ekumenisk högtidsgudstjänst i domkyrkan. I firandet finns en förhoppning om ett gemensamt arbete för romers mänskliga rättigheter i Europa.

I år har romer framfört önskemål om att ta ytterligare ett steg i relationerna inom och till Svenska kyrkan genom ett gemensamt firande av den romska nationaldagen. Svenska kyrkan har hörsammat önskemålet vilket resulterar i en ekumenisk högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka den 8 april kl. 18.00 för att fira romernas internationella dag, romernas nationaldag.

Högtidsgudstjänsten arrangeras av Svenska kyrkan i samverkan med det ekumeniska nätverket med och för romer i Uppsala och Rumänien och med Upplandsmuseets satsning Romska röster.  

Ekumenisk gudstjänst

Eftersom romer i dag finns i de flesta samfund i Sverige har ärkebiskop Anders Wejryd önskat att gudstjänsten firas som en ekumenisk högtidsgudstjänst.

Romer och icke-romer från olika kyrkor medverkar och huvudtalare är Angelina Dimiter Taikon, föreläsare vid den romska Kulturskolan i Stockholm, Domino Kai, romsk sakkunnig vid Upplandsmuseets satsning Romska röster samt integrationsministern Erik Ullenhag.  

Från försoningsprocess till gemensamt arbete

Firandet av romernas internationella dag och nationaldag i Uppsala domkyrka kan ses som en förhoppning om att ett nytt kapitel ska öppnas i Svenska kyrkans samarbete med sina romska tillhöriga och dem i andra kyrkor och samfund. Från en försoningsprocess till en relation av gemensamt arbete för romers mänskliga rättigheter i Europa.

Försoningsprocessen inleddes för ett par decennier sedan då Svenska kyrkan genom ärkebiskop KG Hammar erkände kyrkans förbrytelser mot sina romska tillhöriga. I samband med detta firades en försoningsgudstjänst  i Göteborgs domkyrka år 2000 efter en längre försoningsprocess.  

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget "eget" land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april.

Taggar

Mänskliga rättigheter