nyhet av

Ett brev från flykten

För en tid sedan fick UNICEF ett brev från en elvaårig flicka på flykt från Syrien. Idag vill vi dela hennes brev med dig. Läs en flickas egna ord om en resa som inget barn borde behöva göra.

Av integritetsskäl kan vi inte berätta vad flickan heter, men här har vi valt att kalla henne Haya. När hon var fem år tvingades hennes familj på flykt undan oroligheterna i Syrien. De sökte skydd i grannländerna, där de fick stanna i sex år tills de inte längre var välkomna. Familjen tvingades fly igen.

När Haya skriver till oss befinner hon sig på en av UNICEFs barnvänliga trygga platser i Slovenien. Brevet är på engelska, men vi har översatt det till svenska. Haya berättar om sin resa, och har en särskild hälsning till sin mattelärare:

Hej!

Jag heter Haya och jag är 11 år. Jag bodde i Syrien, men det blev krig. Så vi packade våra väskor för att resa till Tyskland. Vi kom till Istanbul i Turkiet efter 20 dagar. Därifrån åkte vi motorbåt till Grekland. Då var jag lite rädd, för båten var så liten. Den hade plats för 10 personer, men vi var 30 personer tillsammans. Vi kom fram till Aten och åkte med buss i 6-8 timmar till Makedonien. Sen gick vi 4 kilometer i leran till ett läger. Sen åkte vi tåg till Slovenien, där jag skriver den här berättelsen! Vid UNICEFs barnvänliga plats känner jag mig glad och lycklig. Vi ska åka tåg till Österrike, och sedan nästa dag till Tyskland, vårt mål.

Min dröm är att det ska bli fred i världen, inte som i Syrien där kriget är. En sak till, om du läser det här min mattelärare så vill jag att du ska veta att du var den som lärde mig att vara modig. Du sa till mig: ”Vad du än gör, var modig. Och försök att inte göra misstag.” Jag hoppas att du saknar mig, för jag saknar dig.

Kram

Ett barn av 33 miljoner

Haya är ett av 33 miljoner barn som befinner sig på flykt i världen idag. Drygt en miljon människor kom till Europa under 2015. Vid UNICEFs barnvänliga trygga platser i Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovenien har redan mer än 111 000 barn som Haya passerat.

Vid de barnvänliga trygga platserna får barn på flykt vara barn för en stund. De får en trygg plats att leka på, vila, äta och familjer som kommit ifrån varandra får en plats att återförenas på.

UNICEF stöttar och trycker på regeringar i Europa för att de ska ta sitt ansvar och se till att barnen får all den hjälp de har rätt till. Här hittar du mer information om situationen för barn på flykt och UNICEFs arbete.

Taggar

Flykt & migration