De flesta börsbolag saknar policy mot sexuell exploatering

Världen

Sextrafficking innebär grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta. Ändå är det få svenska storföretag som har tydliga riktlinjer för att säkra upp att affärsverksamheten eller tjänsteresorna inte direkt eller indirekt bidrar till sexuell exploatering.

En ny studie bland svenska börsföretag visar att nästan 80 procent av de tillfrågade företagen saknar riktlinjer kopplade till människohandel för sexuella ändamål och prostitution.

Företagen har därmed inte säkrat att deras tjänster eller produkter nyttjas direkt eller indirekt av aktörer kopplade till människohandel för sexuella ändamål och prostitution. Studien visar även att endast ett av fem bolag har tydliga riktlinjer i sin uppförandekod eller resepolicy om förbud mot sexköp vid tjänsteresor. Detta trots att studien Prostitution i Sverige visar att cirka 25 procent av svenskarnas sexköp sker utomlands och en tredjedel sker på tjänsteresan. Däremot ser 75 procent av företagen en risk för sexköp vid tjänsteresan och 10 procent ser risker kopplade till mässor/event.

Målsättningen med undersökningen, som genomförts av anti-trafficking-organisationen RealStars med projektstöd från Jämställdhetsmyndigheten, är att fånga nuläget, behov av stöd och kunskapsläget bland drygt 100 börsnoterade bolag på OMX Nasdaq samt bland de större svenska bankerna.

-Frågan om att aktivt motverka sexuell exploatering är fortfarande en vit fläck hos många företag, men arbetet har gått framåt sedan vi började samarbeta med företag för att integrera traffickingfrågor i hållbarhetsarbetet. Det borde idag vara en standard att ha de här delarna på plats, säger Malin Roux Johansson som är initiativtagare till Business Against Trafficking.

De främsta drivkrafterna bland företagen i studien för att föra in ett anti-traffickingarbete och motverka sexuell exploatering är att: motverka brott mot mänskliga rättigheter (84%), bidra till hög affärsetik (81%), bidra till FN:s hållbarhetsmål 5:2 (67%) och att vara en attraktiv arbetsgivare (53%).

- Detta stämmer väl överens med vår bild. Vi ser att det finns få stödjande aktörer såsom CSR- och HR-nätverk och hållbarhetskonsulter som idag har arbetat med och utvecklat en kompetens inom området. Med studien som bas erbjuder vi intresserade företag och organisationer stöd i arbetet för att utveckla ett proaktivt arbete för att motverka sexuell exploatering, säger Malin Roux Johansson.

Merparten av all trafficking sker för sexuella ändamål, närmare 70 procent i Europa. Kvinnor och barn utgör den grupp som främst blir offer för dagens sexslaveri, 95 procent i Europa. Trots detta har företagen framförallt fokuserat på arbetet mot tvångsarbete och annan form av arbetsrelaterad exploatering.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter