av Svenska FN-förbundet

Bra förslag som kan stärka FN:s fredsarbete

nyhet

Generalsekreterarens handlingsplan för att stärka säkerheten för FN:s fredsfrämjande personal innehåller flera bra förslag.

Under ledning av generalsekreterare António Guterres har FN presenterat en handlingsplan för att förbättra säkerheten för personalen i FN:s fredsfrämjande insatser. Den bakomliggande rapporten, som bygger på mer än 160 intervjuer, syftar till att minska antalet dödsfall i FN-tjänst. Under de fem senaste åren har 195 FN-anställda dödats i tjänst.

Planen innehåller en rad konkreta åtgärder samt datum för genomförandet, vilket välkomnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Genom att stärka säkerheten för FN:s utsända förbättras hela FN:s fredsfrämjande arbete. Det har tidigare uppmärksammats att FN-soldater, inte minst från fattiga länder, behöver bättre utrustning. Riktlinjer för utbildning och utvärdering av sjukvårdsberedskap som föreslås i rapporten är andra åtgärder för att öka säkerheten för FN-anställda, säger Gabelic.

Hoten mot FN-personal har ökat och världsorganisationens utsända skyddas inte längre automatiskt av den blå hjälmen och FN-flaggan, enligt rapporten.

– Redan på 1990-talet visade det sig att mandaten för FN:s insatser ibland var otillräckliga. Nya hot som internationell terrorism och organiserad brottslighet har tillkommit. FN måste ha styrka att, när det bedöms nödvändigt, kunna skydda både sig självt och civilbefolkningen i en konfliktsituation, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic pekar i sammanhanget också på västvärldens ansvar för FN:s fredsfrämjande arbete.

– Större truppbidrag och mer materiel från västländerna till FN:s fredsfrämjande ökar kvaliteten i FN-insatserna. När fler tjänstgör som FN-soldater upprätthålls också den nationella kompetensen att samverka i internationella insatser. Här bör även Sverige ha en tydlig roll, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic understryker avslutningsvis vikten av konfliktförebyggande arbete.

– Det är avgörande att medlemsländerna sluter upp kring FN:s breda uppdrag att motverka konflikter. Säkerhetsrådet måste bli bättre på att reagera tidigt på situationer som kan leda till väpnade konflikter och övergrepp mot civila, säger Gabelic.

Läs FN-rapporten och handlingsplanen.

Taggar

Krig & fred