nyhet av

Barnen måste komma först under freds­samtalen om Jemen

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva. Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

”Levnadssituationen för miljontals barn i Jemen är inget annat än en skam. Och katastrofen är helt skapad av människor. Under de pågående fredssamtalen i Sverige måste barnen få komma i första hand”, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern.

Konflikten i Jemen har lett till fruktansvärda konse­kvenser för barnen. Över 2 700 barn har tvingats delta i strider, och fler än 6 700 har dödats eller skadats allvarligt. 1,5 miljoner barn har tvingats på flykt och förlorat sin barndom.

Varje kväll somnar sju miljoner barn i Jemen hungriga. Varje dag kämpar 400 000 barn i landet mot svår akut under­näring och riskerar att dö vilken minut som helst. Över två mil­joner barn har inte längre någon skola att gå till. Det är ofatt­bart hur många barn som har drabbats.

Bakom siffrorna finns riktiga barn, med ansikten, namn och drömmar

– Zakaria, en 12-årig pojke som jag träffade vid ett rehab­center, vaktade sina getter när han klev på en land­mina och skadades för livet. Han undrade om han någon­sin skulle få se sin favorit­get igen. Alia, nio år, låg och sov när hennes hus attackerades. Hon vaknade på sjuk­hus utan sina ben. Nu drömmer hon om att bli läkare, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellan­östern och Nord­afrika.

Livräddande produkter från UNICEF lastas av i Hodeidah. Varje dag finns UNICEFs personal på plats, dygnet runt, och kämpar för att hålla barnen i Jemen vid liv. Foto: © UNICEF

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva

Stödet från UNICEF och andra humanitära organisa­tioner räddar bokstav­ligen liv och ger barnen en strimma av hopp. Några exempel:

  • Jemen är just nu UNICEFs största humanitära insats.
  • Vi utökar vårt arbete för att kunna leverera ännu mer liv­räddande närings­produkter, öka antalet vård­centraler och utbilda fler hälso­arbetare i att kunna upp­täcka under­näring och se till att barnen snabbt får den behand­ling de behöver.
  • Vi kämpar varje dag för att förhindra att sjukdomar sprids, och vår vaccinationskampanj mot polio har hittills nått över fyra mil­joner barn.

Men det räcker inte för att lösa den här fruktans­värda krisen. Den enda vägen framåt är genom en politisk lösning där barnen prioriteras.

– UNICEF uppmanar alla som deltar i freds­samtalen i Sverige att sätta barnens behov före politiska, militära eller ekonomiska agendor. Barnens framtid ligger i deras händer, och de får inte bli svikna en gång till, säger Geert Cappelaere.

Vill du vara med och kämpa för barnen? I vår gåvoshop hittar du svält­katastrof­paketet vars produkter redan idag används på plats i bland annat Jemen och räddar liv:

Köp ett svältkatastrofpaket

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter