nyhet av Studiefrämjandet

​Att lära ut demokrati och hållbarhet med odling som verktyg

Demokratiodling i Botkyrka kommun lär ungdomar, med odling som verktyg, vikten med demokrati, ledarskap och om hur vi är snälla mot varandra och mot vår miljö.

Att sommarjobba är för en del kanske första chansen att känna på hur det är att jobba. Ett första jobb som kan ge värdefull erfarenhet inför det framtida yrkeslivet. Framförallt om man har en bra arbetsplats, roliga kollegor och förstår varför man gör det man gör. Många ungdomar tar kanske ett sommarjobb först och främst för att få chansen att tjäna lite pengar och de är få som kanske ifrågasätter vad de verkligen gör, varför de gör det och om det är något de vill göra.

Det var precis ett gäng sådana ungdomar som Dante, handledare på Demokratiodling i Botkyrka kommun, promenerade förbi förra sommaren. Ungdomarna, som jobbade med parkvård, hängde under ett träd och pillade på några maskrosor men verkade inte riktigt ha lust att vara där. Dante som har vart med och drivit Demokratiodling sedan 2015 kontaktade kommunen och föreslog att de skulle hålla odlingsutbildningar för sommarjobbarna för att de skulle få ett bredare perspektiv och förstå vikten med sitt arbete. Kommunen nappade och Demokratiodling har i år lärt 150 ungdomar, med odling som verktyg, vikten med demokrati, ledarskap och om hur vi är snälla mot varandra och mot vår miljö.

Jag hittar Dante i trädgården vid gula villan där han gräver upp ett nyplanterat träd. På frågan vad Dante håller på med så säger han att trädet har råkat planterats med plastetiketten kvar och då kommer det att strypas när det växer upp. Han hittar etiketten, tar av den och flyttar tillbaka jorden. Han berättar att han är glad att kommunen sa ja, att han får chans att påverka de ungdomarna som kommer hit.

Det bästa är att se hur de kommer dit lite obrydda och tveksamma för att sedan, dag två, blomma upp och tycka att det är kul att vara där. Först vill de inte bli smutsiga, men när händerna väl är doppade i komposten är det ingen som tänker på det längre. Elin, en av ungdomarna tycker att det är bra, ”man lär sig hur allt hänger ihop och man får träffa nya kompisar”.

Den Gula Villan är ett majestätiskt hus i Alby alldeles intill sjön, idylliskt lummigt som en gömd oas. På helgerna drivs där restaurang och under veckorna har både Demokratiodling och Boodla verksamhet i trädgården. Just idag står ungdomarna utspridda i trädgården och lär sig om trädgårdens kretslopp. Snart ska de få rita upp egna trädgårdsflöden och vad de vill förändra med Gula Villan för att sedan redovisa inför gruppen. Idéer om vindkraftverk och solpaneler, utedass för kompost, apelsinträd med juicepressar för att locka dit folk, dammar med fisk och mycket bär och fruktträd hör man högt diskuteras i lokalen. Man får uppfattningen av att idén bakom kretslopp har gått hem och att många tycker att det är kul.

Efter redovisningen får Dante och Elin frågan vad man ska göra om man vill börja odla i sitt område om man inte har en egen trädgård. De tipsar om att kontakta sin kommun, skola eller bostadsrättsförening för de är ofta mer öppna än vad man tror för sådana förslag. ”Gör det” säger Elin, ”för folk trivs bättre och blir snällare mot varandra”.

Man kan riktigt se hur både Dante och Elin har roligt när de jobbar. Utöver sommarungdomarna håller de även andra kortkurser för de som vill lära sig mer om ledarskap, demokrati, social- och miljömässig hållbarhet både genom teori och praktiska övningar. ”Att lära ungdomarna här är en helt annan grej” säger Elin. Sommarjobbarna som är här idag tack vare sin arbetsplats och inte på eget initiativ och de flesta saknar den direkta motivationen att lära sig. ”Det är annorlunda att försöka lära ut då, men belöningen är desto större vilket gör det här så himla givande för alla” säger hon. Det måste vara en härlig känsla att kunna följa den första timmans skepticism till den sista timmans entusiasm.

Det sista som händer är att ett träd brakar ner över vägen utanför huset av den kraftiga stormen som dragit in över Stockholm. Istället för att vänta på kommunens motorsåg börjar Dante såga ner grenar och stam så att jag kan åka förbi med bilen. Det ska tydligen sågas i lagom bitar så att ungdomarna kan sitta på dem i trädgården sedan, så det tar en liten stund. Tillslut så spider de tillsammans ut de nya ”stolarna” i trädgården och samlar in småbitarna för att elda med. Inget ska gå till spillo, det vore ju slöseri.

Taggar

Demokrati Klimat & miljö