Kriget i Syrien - ett mörker utan slut

Varje dag dör nära 200 människor i Syrien. Bomber, våld och död har blivit en del av folkets vardag. Nu behövs allt stöd till de människor som lever mitt i ett av dagens mest konfliktdrabbade områden.

Nyhet

Lidande och humanitär kris

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Syrien är bland de allvarligaste i världen. I flera år har befolkningen fått utstå fruktansvärda lidanden. Tusentals har dött i brutala attacker och många fler har blivit allvarligt skadade, traumatiserade eller tvingats fly från sina hem flera gånger om.
Den blodiga konflikten i Syrien började 2011 när den Arabiska våren nådde landet. Folket var missnöjda med diktaturen och flera demonstrationer bröt ut. Regimen svarade med brutalt våld på demonstrationerna som dittills varit ganska fredliga, vilket gjorde att motståndet spred sig i landet.
Regimen beslöt sig då för att frige fängslade jihadister. Tanken var att jihadisterna skulle driva protesterna till våldsamma uppror. Detta gjorde det lättare för regimen att anklaga protesterna för terrorism och legitimera sitt maktmissbruk.
pojke i sönderbombat område
Pojke i östra Ghouta i Syrien. Foto: Rädda Barnen.

Vad händer nu?

Idag pågår det fortsatta kriget mellan regimen och olika oppositionsgrupper i Syrien. Utländska intressen som stödjer olika parter i konflikten och situationen med IS förvärrar läget.
Just nu är läget i Östra Ghouta som ligger nära huvudstaden Damaskus akut. Sjukhus har attackerats och människor saknar mat, mediciner och vård. Hundratusentals är instängda i området och många familjer tvingas ta skydd i källarlokaler. Risken är stor att fler människor dör om de inte får hjälp.
Två ambulanser i ett sönderbombat sjukhus
De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta förstördes i en attack den 5 december 2016. Foto: Läkare utan Gränser.

Många organisationer finns på plats i Syrien. Läkare Utan Gränser förser vårdinrättningar med grundläggande läkemedel och medicinsk utrustning. Och Röda Korset lyckades den 14:e februari komma in med nödhjälp till över 7 000 personer i Östra Ghouta!

Trots detta är situationen kritisk. Humanitära organisationer nekas av regimen, med stöd från Ryssland, att komma in i området.  Belägringen av Östra Ghouta gör det svårt att nå fram med sjukvårdsutrustning.

Vad kan du göra?

Miljontals barn och familjer är i akut behov av humanitärt bistånd. Gör en insats du också!
Du kan:
  • Dela Röda Korsets insamling till Syrien på dina sociala medier. Ju fler som ser budskapet desto fler blir vi som kan sätta stopp för detta!
  • Själv ge en gåva till Röda Korset, vi listar förslag här nedan. 
Annons