nyhet av

600 000 kronor till sjukvård i Gaza

Foto: UHWC, www.gaza-health.com

Samtidigt som våldet mot civilbefolkningen i Gaza fortsätter att eskalera meddelar second hand- och människorättsorganisationen Emmaus Björkå att den nu dubblar stödet till sjukvård i området.

Sedan i våras då protesterna inleddes mot att Israels ockupation nu varat i 70 år, har tusentals Gaza-bor dödats och sårats. Flera oberoende internationella sjukvårds- och människorättsorganisationer har rapporterat om hur Israelisk militär skjutit skarpt och dödat civila, barn, journalister och sjukvårdspersonal.

Nu ökar oroligheterna ytterligare och den palestinska civilbefolkningen i Gaza, både de som blir skjutna medan de protesterar för sina rättigheter och de vars hem bombas av israeliska flyganfall, drabbas hårdare än någon annan i en situation som var akut redan tidigare.

Emmaus Björkå hade för 2018 budgeterat ett stöd på 300 000 kronor till den lokala organisationen Union of Health Work Committees (UHWC) i Gaza. UHWC driver bland annat sjukhus och flera olika medicinska centra, och förser civilbefolkningen med sjuk- och tandvård. På grund av den uppåtgående trenden inom second hand och lönsamheten i Emmaus Björkås second hand-butiker i Sverige kan föreningen nu meddela att den dubblar stödet till sammanlagt 600 000 kr.

– Att övergreppen och våldet skapat ett ökat behov av akutsjukvård är uppenbart. Samtidigt är civilbefolkningens behov av vård och tandvård lika stort i Gaza som någon annanstans. Utifrån mediebilden av de svåraste konflikthärdarna är det lätt att tro att människors normala behov inte finns eller spelar någon roll. Det är bara en del av avhumaniseringen av dem som drabbas allra värst och det har Israel utnyttjat i många år. Den totala isoleringen av Gaza och att Israel medvetet skapat en helt ohållbar humanitär situation är kanske det tydligaste exemplet på det, säger Kristin Ivarsson, föreningschef på Emmaus Björkå.

Taggar

Bistånd & utveckling Hälsa Krig & fred