nyhet av

Ny ILO-rapport: slaveri stor del av världsekonomin

Tegeltillverkning i Nepal. Skuldslaveri är en av de vanligaste formerna av tvångsarbete och enligt rapporten vanligt förekommande i tegelindustrin i Sydasien. Arbetstagarna på bilden är dock inte skuldslavar. Foto: Åsa Svensson
Slaveri och tvångsarbete är en större del av världsekonomin än vad man tidigare har trott. Enligt en ny rapport från FN-organet ILO utnyttjas minst 21 miljoner människor i någon form av tvångsarbete, vilket uppskattas generera 150 miljarder US-dollar i vinst varje år.

– Den här rapporten tar vår förståelse för trafficking, tvångsarbete och modernt slaveri till en ny nivå, sa ILO:s generaldirektör Guy Ryder i ett uttalande när rapporten idag släpptes.

Den största delen, 68 procent, utnyttjas inom privata sektorer som jorbruk, bygg- och gruvindustrin och som hushållsanställda. Ungefär 22 procent är offer för sexuell exploatering och runt tio procent av allt tvångsarbete sker i fängelser, militären och andra statliga verksamheter.

En stor del av alla tvångsarbetare är enligt rapporten migranter som hålls kvar hos sina arbetsgivare och tvingas till slavliknande villkor på grund av skulder som de måste betala av.

Enligt världsfacket ITUC är det internationella regelverk som finns för att motverka tvångsarbete föråldrat. Den globala fackföreningsrörelsen har därför startat en kampanj för att få till ett nytt protokoll som ska stärka ILO:s konvention 29 om tvångsarbete från 1930, och anpassa den mer till dagens situation.

Världens regeringar rösta om protokollet på ILO:s konferens i juni, men Sverige och flera andra europeiska länder blockerar förslaget och har sagt att man istället för nya bindande regler mot tvångsarbete vill ha icke-bindande rekommendationer.

 

Taggar

Global ekonomi
Annons