Ny demokrati­festival i Köpenhamn: "Av unga för unga"

Volontär & Aktivism

21–22 april äger demokratifestivalen Ungdommens Folkmøte Nord rum i Köpenhamn. Över 3 000 ungdomar förväntas delta – och du kan också hänga med!

Festivalen är kostnadsfri och ingen biljett behövs. Det finns dessutom möjlighet att boka plats gratis på gemensamma bussar till Köpenhamn från Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan söka bidrag för att få hjälp med resan till någon av dessa städer.

Globalportalen har pratat med Maria Nyström, projektkoordinator på Sveriges Ungdomsråd, som just nu samordnar Sveriges deltagande. Det här är hennes topp 5-lista över varför du borde åka till festivalen:

 • Du får dansa på konserter med artister från hela Norden
 • Du får smaka på mat och dryck från Nordens alla hörn
 • Du får uppleva nordisk kultur och lära dig mer om våra grannar
 • Du får diskutera demokrati och samhällsfrågor med ungdomar och organisationer från hela Norden
 • Du får byta erfarenheter och inspiration och agera tillsammans med andra unga
Maria Nyström, Projektkoordinator på Sveriges Ungdomsråd. Fotograf: Nina Wertholz.

Hej Maria! Vad är en demokratifestival, egentligen?

Ungdommens Folkmøte Nord är en festival där unga människor och organisationer från hela Norden samlas i syfte att skapa mer nordisk ungdomsmakt. Vi vill också stärka både den kulturella sammanhållningen och det demokratiska samarbetet mellan de nordiska länderna.

Festivalen är uppbyggd med två festivalscener och tre temaområden: Wellbeing & Creativity, Sustianability & Future och Identity & Equality. Inne på temaområdena har man möjlighet att träffa organisationer, göra roliga aktiviteter och prata med ungdomar från hela Norden. Det kommer också finnas möjlighet att lyssna på olika föredrag, gå på demokratiworkshops och lyssna på viktiga samtal på scenerna.

Men det är ju en festival och vad vore en festival utan konserter med artister från Norden, god mat, olika kulturupplevelser, mängder av spännande människor och härlig stämning!

Du har sagt att Ungdommens Folkmøte Nord är lite som ett Almedalen för unga, berätta mer!

Ungdommens Folkmøte Nord vill skapa en ny arena med ungdomars röst i fokus, av unga för unga. På festivalen är allas röster lika mycket värda, det spelar ingen roll vem du är, allas röst väger lika tungt!

Genom att dela drömmar, erfarenheter och idéer med beslutsfattare, organisationer och aktivister över nationsgränserna vill vi ge plats åt nordiska ungdomars perspektiv och kreativitet. Och därmed skapa den starkaste demokratiska generationen i Nordens historia!

Allt samtidigt som man får chansen att dansa och sjunga med i olika konserter, äta god mat, hänga med olika typer av människor och skapa en skön stämning!

När man varit på Ungdommens Folkmøte Nord hoppas vi att man åker hem med en känsla av att kunna påverka sin framtid!

Behövs festivalen extra mycket just nu?

Festivalen ligger verkligen rätt i tiden, det är något vi märkt av i dialogen med olika ungdomsföreningar. Det är otroligt viktigt att stärka unga i att känna att de faktiskt kan påverka deras framtid och få upp deras framtidshopp.

Vi tycker därför att det är viktigt att skapa en plattform där unga kan vara med och ta ansvar för vår framtid, där de får möjlighet att yttra sina känslor inför framtiden och deras idéer och lösningar. Festivalen kommer förhoppningsvis bidra till en känsla av gemenskap, att vi är fler som vill jobba för en inkluderande och hållbar framtid.

Vad är det viktigaste deltagarna kommer ta med sig från festivalen, tror du?

När man varit på Ungdommens Folkmøte Nord hoppas vi att man åker hem med en känsla av att kunna påverka sin framtid! Jag skulle säga att du kan vänta dig att åka hem med med dessa erfarenheter:

 • Utvidgat nätverk med olika civilsamhällesorganisationer
 • Nya kontakter över hela Norden
 • Ett starkare självförtroende inom sitt engagemang
 • Möjlighet att träffa framtida arbetsgivare eller organisationer att göra praktik hos
 • Fått uppleva nordisk kultur, allt från mat, musik, traditioner osv
 • Möjlighet att besöka andra organisationer eller nya vänner i andra nordiska länder
 • Nya engagemang och nya nätverk att engagera sig i
 • En känsla av att vara peppad på att fortsätta eller påbörja ett demokratiskt engagemang!

Läs mer om Ungdommens Folkmøte Nord!

Taggar

Demokrati
Annons