Attacken uppges vara den värsta som utförts av Boko Haram på fem år. Centrum för dödandet var staden Baga men attacker har skett på flera platser i Nigerias nordöstra hörn.
Runt 5 000 personer som lyckades fly massdödandet i Baga befinner sig nu i ett läger i Maiduguri, regionens största stad, medan andra har sökt skydd längs Tchadsjöns stränder. Vi finns på plats i Maiduguri sedan augusti 2014 och bistår nu dem som har flytt våldet.
Efter en utvärdering av de mest akuta behoven har vi försett flyktingarna i lägret med mat, läkemedel och medicinskt material.
– Vi kommer också inom kort att förstärka lägrets hälso- och sjukvårdscenter. Vi kommer att ge stöd i arbetet mot undernäring och i arbetet med mödra- och förlossningsvård. Dessutom kommer vi att bistå med grundläggande sjukvård, säger Isabelle Mouniaman-Nara, som ansvarar för våra projekt i Nigeria.
– Samtidigt övervakar vi förstås situationen och antalet flyktingar i lägret, så att vi snabbt kan anpassa oss utifrån de behov som uppstår.
Inte alla de som flytt från staden Baga har lyckats ta sig till Maiduguri, som ligger två timmars bilfärd bort. En del har slagit sig ned vid Tchadsjöns kust, andra tros gömma sig i terrängen i närheten av platsen där attackerna inträffade. Myndigheterna har nu skickat en buss till området, i hopp om att kunna transportera överlevande till Maiduguri.
– Läkare Utan Gränser kan just nu inte nå området på grund av den osäkra situationen i Baga, säger Isabelle Mouniaman-Nara.
– Som läget ser ut just nu får vi göra våra insatser i Maiduguri och där hjälpa dem som har flytt från sina hem, säger hon.
Även om lägret i Maiduguri just nu innebär relativ säkerhet för de människor som flytt undan Boko Harams blodiga attacker är situationen inte stabil där heller. Den 10 januari skakades staden av ett självmordsattentat på marknadsplatsen och 20 människor dödades. Under 2014 utsattes Maiduguri för sammanlagt fem bombdåd med många döda och skadade.
Situationen i nordöstra Nigeria har stadigt förvärrats under de fyra senaste åren, konstaterar Isabelle Mouniaman-Nara.
– Boko Haram har radikaliserats. De har förändrat sin strategi, som nu innebär att ta kontroll över byar och städer, genomföra masskidnappningar, upprätta kalifat och så vidare. Det riskerar att resultera i att ännu fler människor tvingas bort från sina hem, säger hon.
Avstängda vägar på grund av de upprepade attentaten, i kombination med undantagstillstånd som har hindrat människor från att röra sig fritt, har försvårat handeln och lett till stora avbräck i den lokala ekonomin.
Boko Harams aktiviteter och det förvärrade säkerhetsläget bidrar också till fler och större hälsoproblem i befolkningen, säger Isabelle Mouniaman-Nara. Epidemier uppstår lättare när många trängs i läger och människor får allt sämre tillgång till sjukvård. I den nordliga delen av delstaten Borno, där Maiduguri ligger, jobbar nu endast två läkare.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Nigeria sedan 2004 och finns på plats i Maiduguri sedan augusti 2014. Tidigare under året gjorde vi en kortare insats i Maiduguri efter att våldsamma sammandrabbningar hade ägt rum där. Vi har också försett sjukhuset i Baga, där den nya massakern inträffade, med läkemedel och medicinsk utrustning. Vi blev dock tvungna att lämna Bagaområdet under 2014 på grund av den osäkra situationen.
För att stödja hälso- och sjukvårdsstrukturen i Maiduguris läger kommer vi att öppna kliniker i tre av lägren. De kommer att vara öppna alla dagar i veckan och förse befolkningen med bland annat behandling av undernäring och mödravårdsrådgivning. Vi kommer även att stödja andra sjukhus i delstaten Borno eftersom det ökade antalet flyktingar i området har lett till att antalet patientbesök ökat drastiskt.