nyhet av Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen hyllar världens urfolk

I dag, den 9 augusti, är det världsdagen för urfolk. Naturskyddsföreningen stödjer miljöorganisationer som arbetar för att urfolk och lokalsamhällen ska kunna fortsätta bruka och bevara tropiska skogar.
Människor som lever nära naturen är helt beroende av den för att överleva. De kämpar hårdare än någon annan för att bevara miljön och stoppa klimatförändringarna. Naturskyddsföreningen samarbetar med en rad organisationer som stöttar urfolk och lokalsamhällen i deras kamp för markrättigheter och kontroll över naturresurser. Den 9 augusti hyllar vi världens urfolk.

Runt om hela jorden är det 370 miljoner människor som räknas som urfolk och mer än 60 miljoner människor är helt beroende av skogen för sin överlevnad. Trots internationella överenskommelser pågår en ständig kamp för att skydda naturen och för att hävda sin rätt till de traditionella landområden. Kampen kräver både mod och uthållighet, oavsett om man bor i Sverige, Malaysia eller Kenya.

För samerna, nordens enda urfolk, innebär gruvor en stor påverkan både på deras traditionella kultur och på rennäringen. Samerna kämpar för sina grundläggande rättigheter som många andra urfolk redan har fått. Naturskyddsföreningen jobbar för att deras behov och synpunker ska respekteras av gruvnäringen i Norr- och Västerbotten. Och vi arbetar för att gruvor och gruvtäkter inte ska få finnas inom skyddade naturområden.

Den internationella dagen för världens urfolk lyfter fram olika teman varje år. I år ligger fokus på urfolkens tillgång till sjukvård – för att säkerställa ursprungsbefolkningars hälsa och välbefinnande. Att förbättra hälsan hos världens urfolk är en viktig utmaning. Över hela världen pågår events den 9 augusti.

”Låt oss tillsammans igen och fira de värdefulla och särskiljande identiteter ursprungsbefolkningar runt om i världen. Låt oss arbeta ännu hårdare för att stödja deras strävanden” sa Ban Ki Moon inför den internationella dagen för urfolk.

Vad gör Naturskyddsföreningen?

  • Vi jobbar för att lokalbefolkningens och urfolkens behov och synpunkter ska respekteras av gruvbolagen och att ingen gruvdrift ska ske inom naturområden i norr- och västerbotten i Sverige.
  • Naturskyddsföreningen samarbetar med en rad organisationer i olika länder som stöttar urfolk och lokalsamhällen i deras kamp för markrättigheter och kontroll över naturresurser.
  • Vi arbetar för att användningen av storskaligt producerad palmolja ska minska och att producenterna ska ta fullt ansvar för att palmoljeproduktionen tar hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter.
  • Vi arbetar för att lokal förvaltning ska få ett erkännande på policynivå. Enligt forskning och erfarenhet skulle det vara oerhört värdefullt för både biologisk och kulturell mångfald.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons