Fortfarande saknas 6 miljoner av 30 miljoner dollar av den monetära ersättning som utlovats till de överlevande och till de dödas familjer. För många är pengarna livsviktiga eftersom personen som dött eller skadats försörjde hela familjen.
Därför uppmanar fackliga ledare i de berörda globala facken, som t.ex. IndustriAll, att storföretagen som har sin textilproduktion tar ansvar och betalar. Benetton, Mango, Walmart, och Carrefour är de märken som IndustriAlls ordförande Jyrki Raina nämner, som borde bidra mer till arbetarnas ersättning.
Även globala facket UNIs generalsekreterare, Phillip Jennings, påpekar att storföretagen borde skämmas över att de inte kan vaska fram de pengar som utlovats.
Säkerhetsackord ett första steg
Efter olyckan förhandlade IndustriAll, UNI och deras samarbetspartners från NGO-sektorn fram ett säkerhetsackord, the Bangladesh Accord on Fire and Building Safety, som runt 200 internationella företag har skrivit på, och som har lett till att de värsta fabrikerna har stängts. Svenska H&M var ett av de första företagen som skrev på.
- Arbetet har inte varit lätt, men vid ett besök i landet är det helt kalrt att man ser att förpliktelsen gör skillnad, säger Anders Ferbe till IF Metall.
Säkerhetsackordet har lett till att drygt 1,500 inspektioner har skett av textilfabriker. Men fortfarande finns mycket kvar att göra, till exempel får inte textilarbetare en månads avgångsvederlag när en fabrik stänger på grund av dålig säkerhet. Och trots att flera av de internationella märkena skrivit på ackordet, är det många av deras underleverantörer som inte gjort det och som därför inte omfattas av ackordet.