nyhet av

Möt RealStars volontär Michelle

Michelle, volontär på RealStars.

RealStars bygger på våra otroliga volontärers engagemang. Utan de hade vi aldrig kunnat inspirera eller nå ut till så många som vi gör. Idag får ni möta Michelle som engagerar sig för RealStars och ger er tips för hur en kan ta första steget som volontär.

Vi träffade Michelle på vårt kontor en vintereftermiddag i december för att prata om hur en tar första steget till att engagera sig ideellt. Det kan upplevas som ett stort steg, att en riskerar att ta på sig för mycket ansvar eller göra organisationen besviken. Men så är det inte! Det märkte Michelle.

Michelle hade länge velat engagera sig i arbetet mot sexuell trafficking och började därför följa relevanta organisationer på sociala medier. När hon senare fick mer tid över i sin vardag och RealStars hade uppstartsmöten för nya volontärer valde hon att gå dit. Väl där fick hon inspiration från andra intresserade. Hon fick möjlighet att se vad en kunde göra, hur en kan göra och att ta del av andras erfarenheter.

Under sitt engagemang fick hon också andra infallsvinklar vad gäller trafficking. Hon började förstå sambandet mellan sexuell trafficking och prostitution, att det i grund och botten handlar om efterfrågan. Michelle är fast besluten vid att ”vi inte kan ha ett samhälle där människor köper andra människor” och hon berättar om den frustration som infinner sig när andra inte håller med.

Vi kan inte ha ett samhälle där människor köper andra människor.

Mestadels så diskuterar Michelle med likasinnade, men hon har också stött på de som inte alls delar hennes åsikt. Hon förklarar att hennes vilja att ge sig in i diskussioner pendlar, ibland kastar hon sig brinnande in och vissa dagar finner hon inte orken. Kanske är det just det som gör att hon har en sådan förståelse för när andra inte orkar prata om sexuell trafficking. Michelle säger att hon ”förstår att alla inte är stabila nog att höra hela tiden, men man kan ju prata om det på ett lättsammare sätt. Alla kan i alla fall ta ställning”.

Alla kan i alla fall ta ställning.

Just att prata om sexuell trafficking och prostitution är något som Michelle uppskattar med att träffa andra volontärer i RealStars. För att börja som volontär tror hon att ett bra första steg är att ”bara börja gå på grejer”. Alla interaktioner med organisationen eller med andra volontärer gör att tröskeln känns lägre varje gång. Hon säger också att det är viktigt att inte ha för höga förväntningar på sig själv, liksom när det är okej att inte alltid orka ta diskussionen. Det är en process att börja arbeta ideellt, tanken måste mogna. När tanken väl är mogen har Michelle tre konkreta tips på hur en kan börja:

Vill du också bli volontär?

Ha inte för höga krav på dig själv, utan anpassa ditt engagemang efter ditt intresse och vardagsliv. Hämta kunskap om det du vill engagera dig i – läs på internet, träffa andra med samma intresse, gå på volontärträffar och hämta inspiration från varandra.

Hon tipsar också om att en kan följa konton eller organisationer på sociala medier för att visa sitt stöd, eller gilla någons kommentar på Facebook. Det gör mer än vad en tror.

Vi tackar Michelle för hennes engagemang och vi hoppas att intervjun har inspirerar fler till att stötta, stödja och att ta ställning.

Taggar

Volontär & utbyten