Världen av Svenska FN-förbundet

Mors dag: Mammor bryter ond cirkel

– Vi brukade aldrig prata om det här men nu försöker vi rädda våra barn, säger Kediga Abdulkadir, en kvinnorna som utbildats av FN:s befolkningsfond.

Mer stöd till arbetet mot könsstympning skapar hopp för tusentals flickor. I norra Etiopien bryter landets mödrar ny mark med kunskap genom FN.

Inför mors dag den 26 maj uppmärksammar vi en grupp mammor som gör en fantastisk insats för att ge sina döttrar ett bättre liv. Kvinnorna, som bor i Afarregionen i norra Etiopien, deltar i ett utbildningsprogram som arrangeras av FN:s befolkningsfond UNFPA. Tack vare utbildningen har kvinnorna fått kunskap om riskerna med könsstympning. Kunskapen har i sin tur lett till att de har avstått från att könsstympa sina döttrar.

En av kvinnorna som deltar i utbildningsprogrammet är Kediga Abdulkadir. Hon kan inte läsa eller skriva, men har utbildats för att leda stödgrupper för kvinnor. Kvinnorna i Kedigas stödgrupp har bestämt sig för att inte könsstympa sina döttrar. De förstår numera de farliga konsekvenserna av den skadliga sedvänjan.

– Vi brukade aldrig prata om det här men nu försöker vi rädda våra barn. Vi har lärt oss mycket men det har inte alltid varit lätt. Nästa mål blir att prata med våra grannar så att de också förstår, säger Kediga.

UNFPA utbildar nyckelpersoner i samhällen i konsekvenserna av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Kediga och hennes vänner får kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som de sedan delar med sig av i genom exempelvis sådana stödgrupper. Spridningen av kunskapen är viktigt för att skapa en positiv förändring i samhällena. FN-förbundets projekt Flicka stödjer UNFPA och dess arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

Kvinnorna som vågat vägra könsstympning har förändrat normer och sitt samhälle tillsammans. Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter delar de med sig av för att skapa positiv förändring. Också männen har varit delaktiga i förändringsarbetet.

Utbildningsprogrammet möjliggörs av bland annat Svenska FN-förbundet som under lång tid har samarbetat med FN:s befolkningsfond. Tack vare Projekt Flicka har tio tusen flickor har undgått att könsstympas och giftas bort, enligt FN:s beräkningar.

FN:s arbete visar att utbildning är nyckeln till att avskaffa skadliga traditioner. Det handlar om jämställdhet och mål 5 i de globala målen som kräver att FN:s medlemsländer avskaffar könsstympning, barnäktenskap och andra skadliga traditioner senast år 2030.

FN-förbundets projekt Flicka stödjer FN:s befolkningsfond och arbetet mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien. Inför mors dag kan alla vara med och ge en gåva och bidra till att förändringsarbetet kan fortsätta. Vill du stödja projekt Flicka? Swisha valfritt belopp till 9005638, ange FLICKA i meddelandet.

Taggar

Hälsa Jämställdhet
Annons