Världen av Afrikagrupperna

Moçambiques valkommission utropar seger för President Nyusi och Frelimo

Den nationella valkommissionen (CNE) har offentliggjort det slutgiltiga resultatet från Moçambiques parlamentsval, President Filipe Nyusi och Frelimo vann stort med 73% av rösterna mot Ossufo Momade, Renamo som fick 21,88 %.

Årets väljarstöd för Frelimo är det näst högsta sedan allmänna val och flerpartisystem infördes 1994. Det innebär att samtidigt som Frelimo vinner 44 nya mandat i parlamentet och besitter 184 platser av total 250, förlorar Renamo 29 och MDM 11 mandat. Trots att Renamo förväntades ta makten i provinser som Zambézia, Tete och Sofala, där de historiskt haft stort väljarstöd, vann Frelimo landets alla 10 guvernörsposter.

Även om valkommissionens officiella hållning är att betrakta valresultatet som godkänt och felfritt, accepterades resultatet till följd av röstning där nio Frelimo-allierade var i majoritet mot åtta oppositionsrepresentanter som röstade emot. De åtta representanterna motiverade deras motstånd på basis av de valfusk som rapporterats om och menade att valkommissionen ”inte haft möjlighet att handla i enlighet med sin konstitutionella och rättsliga roll och att de därför är oförmögna att garanterna en rättvis valprocedur med resultat som kan accepteras av alla”. Exempelvis säger lagen att valobservatörer måste tilldelas ackreditering, men detta har varken gjorts eller följts upp av valkommissionen på ett korrekt sätt.

"Hur det politiska läget kommer att utvecklas i landet är svårt att förutsäga"

Enligt Moçambiques lag får presidenten sitta i max två mandatperioder (10 år) och nu inleder president Nyusi sin sista period i regeringsställning. Hur det politiska läget kommer att utvecklas i landet är svårt att förutsäga. Det finns en chans att Frelimos vinst och illegitima bruk av statsmedel leder till att människor, framförallt unga, känner hopplöshet och tappar förtroendet för demokratin. Samtidigt hävdar vissa att valet medfört att president Nyusis ställning stärkts, inte enbart inom Frelimo men också på den internationella arenan. Både Afrikanska Unionen (AU) och Southern African Development Community (SADC) har berömt valet för att vara fredligt och välorganiserat. Genom att vara allt mer involverad i internationella avtal, senast ett närmre samarbete med Ryssland, kan Nyusi dessutom komma att tilldelas mer ansvar för den ekonomiska utvecklingen i SADC-regionen.

Trots att Renamo förkastat valresultatet och sagt att Frelimo brutit mot fredsavtalet som slöts i augusti tidigare i år har oppositionens svar varit tystare än vad många trott. Renamo har haft sina egna interna problem gällande förtroendet för ledaren Ossufo Momade. Bland annat har gerillagrenen inom partiet anklagat Momade för att sälja ut dem så att den politiska grenen kan leva i lyx. Det kan bli svårt för Momade att framstå som ett bättre och trovärdigare alternativ än president Nyusi om han misstänks för liknande missbruk av resurser som han kritiserat sin politiska rival för.

Text: Lisa Broberg, praktikant på Afrikagruppernas regionala kontor i Johannesburg, Sydafrika

Taggar

Demokrati