Moa Lindgren gjorde fallstudie om kunskapsöverföring inom bistånd

Jobba

För Moa Lindgren, nyexaminerad från en masterutbildning i mänskliga rättigheter vid Uppsala universitet, blev praktikplatsen på Läkarmissionen en viktig språngbräda för masteruppsatsen om kunskapsöverföring inom bistånd.

- Jag har alltid haft ett stort intresse för internationella frågor, bistånd och mänskliga rättigheter vilket har präglat mig och mina yrkesval starkt, säger Moa, som också engagerat sig ideellt i organisationer som Röda Korset (som folkrättsinformatör), PMU och genom Rädda Barnens biståndsakademi.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Läkarmissionen?

Det var egentligen av en slump som jag hamnade hos dem för min praktik — jag träffade deras generalsekreterare Josephine Sundqvist, på ett event på Nobelmuséet i januari 2023 där vi började prata om mina studier.
Läkarmissionen har en lång tradition av samarbete med Uppsala universitet, där jag studerade, och vi började diskutera just praktik då det låg rätt i tiden för mig att börja söka inför hösten. Det ledde till en fantastisk möjlighet som jag är så glad att jag tog!

Berätta om din tid på regionkontoret i Nairobi!

Jag arbetade på påverkansenheten tillsammans med dåvarande påverkanschef för Afrika, Maria Bard. Mitt uppdrag var att stödja utvecklingen av en regional påverkanshubb med fokus på att integrera påverkansinsatser i befintliga projekt, särskilt kring klimatresiliens. Vi arbetade för att påverka politiska beslut och beteenden som bidrar till fattigdom och ojämlikhet, genom metoder som kampanjer, dialog, nätverkande och lobbying.

En stor del av mitt arbete kopplades till Africa Climate Summit (ACS) i Nairobi. Jag deltog i strategiskt nätverkande med aktörer från offentlig och privat sektor samt civilsamhället, och vi organiserade möten med kenyanska parlamentariker för att diskutera klimatrelaterade människorättsfrågor.

Moa Lindgren på Africa Climate Summit (ACS) i Nairobi tillsammans med Maria Bard, Läkarmissionens dåvarande påverkanschef för Afrika. Foto: Privat

Några av mina viktigaste uppgifter inkluderade:

  • Inför COP28 samordnade jag en kampanj tillsammans med EU-CORD för att lyfta fram Läkarmissionens insatser inom klimat och utveckling i Afrika.
  • Tillsammans med WeEffect och Sida organiserade jag en digital resa till Uganda där vi utforskade hur digitala metoder kan användas i bistånd och hur lokala bönder i östra Afrika anpassar sig till klimatförändringar.
  • Jag och Maria koordinerade nätverksträffar för det svenska civilsamhället i Kenya inför COP28, där vi arrangerade både online- och fysiska möten med svenska ambassaden för att samordna budskap och dela policyuppdateringar.
  • Vi initierade även diskussioner kring klimatförändringar och höll ett nätverksevent med fokus på religiösa aktörers och andlighetens roll i klimatfrågor.

Under hela praktikperioden hade jag också en hel del ansvar över Läkarmissionens sociala medier, särskilt under ACS men också innehåll kring humanitära kriser och FN-dagar.

Sammanfattningsvis var praktiken en otroligt lärorik upplevelse där jag fick kombinera strategiskt påverkansarbete med praktiska kommunikationsinsatser, vilket gav mig en bredare förståelse för hur utvecklingssamarbete fungerar i både regional och global kontext.

Hur växte idén om en fallstudie fram?

Idén om fallstudien växte fram i nära dialog med Josephine Sundqvist. Under hela min studietid har jag brunnit för SRHR-frågor, särskilt med fokus på sexuellt våld i konflikter (CRSV). Min kandidatuppsats handlade om de sociologiska dimensionerna av CRSV — hur dessa övergrepp reproduceras och påverkar både individer och samhällen.

Läkarmissionen arbetar tillsammans med Mukwege Foundation, en organisation som i Dr. Denis Mukweges namn arbetar för att kämpa mot sexuellt våld. Efter Rysslands invasion av Ukraina identifierade Mukwege Foundation ett behov av att implementera den holistiska vårdmodellen, också känd som Panzi-modellen, för överlevare av sexuellt våld, som ursprungligen utvecklades i DR Kongo, även där.

Tillsammans med Läkarmissionen insåg vi att jag kunde skriva om ett bredare koncept, nämligen kunskapsöverföring mellan regioner inom bistånd. För Läkarmissionen fanns ett mervärde i att få en utvärdering av deras stöd till detta projekt, och för mig blev det en perfekt kombination av mina akademiska intressen och praktisk nytta.

“Under hela min studietid har jag brunnit för SRHR-frågor, särskilt med fokus på sexuellt våld i konflikter”

Visste du redan innan du åkte att du skulle göra en fallstudie?

Jag visste att jag skulle skriva uppsats under terminen efter praktiken, men jag visste ännu inte att det skulle bli en fallstudie. Praktiken var en chans att utforska olika ämnen inför min masteruppsats, och initialt var jag mer inne på klimatfrågan och specifikt "climate justice", särskilt då det var mycket fokus på det under praktiken.

Det var först under mina sista veckor på huvudkontoret i Vällingby som idén om fallstudien växte fram. Att ha Läkarmissionens stöd gjorde stor skillnad, då det öppnade upp för flera intervjuer och kontakter som jag annars inte hade fått.

Samtidigt märkte jag att min koppling till en biståndsorganisation kunde skapa viss skepticism från andra aktörer, vilket gjorde att jag fick komplettera intervjuerna med andra insamlingsmetoder, såsom dokumentanalys.

Läkarmissionens regionkontor, Nairobi. Foto: Privat

Vad kom du fram till i din uppsats?

Min uppsats fokuserade på att mäta effekterna av överföringen av den holistiska Panzi-modellen från DR Kongo till Ukraina. Tyvärr visade resultaten att flytten inte hade varit så effektiv som man hade hoppats, vilket delvis berodde på skillnader i kontext och lokala förutsättningar.

Trots det var uppsatsen värdefull för Läkarmissionen, då den bidrog till en kritisk granskning av projektet och hjälpte dem att justera sina strategier. Dessutom utvecklade jag en modell för kunskapsöverföring inom bistånd som flera andra biståndsorganisationer i Norden varit intresserade av.

Jag hoppas att detta kan vara ett användbart verktyg för att förbättra framtida kunskapsöverföringar mellan regioner då det ju är så viktigt att lära av varandra men samtidigt anpassa sig till den unika kontexten i varje land. Jag är verkligen stolt över resultatet!

Jag är verkligen stolt över resultatet!

Vad gör du framåt?

Efter en tid på PMU där jag analyserat och utvecklat material kring kyrkans roll som förändringsaktör, så har jag har nyligen börjat en ny roll som verksamhetssamordnare på Erikshjälpen!

Där arbetar jag med projektet Framtidsverkstaden, en satsning som syftar till att ge barn och ungdomar i utanförskapsområden möjlighet att skapa positiv förändring för sig själva och andra, baserat på deras egna behov, intressen och drömmar. På så sätt får jag använda det jag studerat i en svensk kontext.

Moas tips till studenter som vill göra fallstudier

För studenter som är intresserade av att göra fallstudier skulle jag säga:

  • Var förberedd men samtidigt flexibel. Det är viktigt att ha en tydlig plan, men du måste också vara redo att anpassa dig när saker inte går som planerat. Ha därför god tid på dig. Allt tar längre tid än man tänkt sig.
  • Att bygga upp ett nätverk och ha ett gott samarbete med din praktikorganisation kan öppna många dörrar och ge tillgång till ovärderliga resurser.
  • Men viktigast av allt, välj ett ämne du verkligen brinner för — det gör hela processen mycket mer givande!

Taggar

Agenda 2030 Bistånd & utveckling Jämställdhet Krig & fred
Annons